Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová TASR
14. januára 2023, 9:06
Čas čítania 0:48

Prvé kolo prezidentských volieb v Česku pokračuje aj dnes, výsledky budú známe neskoro večer

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

O hlasy voličov sa uchádzajú ôsmi prezidentskí kandidáti.

V Českej republike v sobotu pokračuje prvé kolo prezidentských volieb. Volebné miestnosti sa otvorili o ôsmej ráno a občania môžu hlasovať do druhej hodiny poobede. Výsledky by mali byť známe večer. 


O hlasy voličov sa uchádzajú ôsmi prezidentskí kandidáti: Karel Diviš, Danuše Nerudová, Petr Pavel, Andrej Babiš, Jaroslav Bašta, Pavel Fischer, Mark Hilšer a Tomáš Zima. Podľa viacerých prieskumov je favoritom trojica mien Andrej Babiš, Petr Pavel a Danuše Nerudová.


V piatok svoj hlas vo voľbách odovzdali najvyšší ústavní činitelia aj všetci prezidentskí kandidáti. Ľudí vyzvali, aby využili možnosť vyjadriť svoj názor a aby za seba nenechali rozhodovať iných. Po zatvorení volebných miestností začnú jednotlivé okrskové komisie s počítaním hlasov. Údaje budú posielať Českému štatistickému úradu (ČSÚ), ktorý bude priebežné výsledky zverejňovať na stránke volby.cz.


Podľa hovorcu ČSÚ Jana Cieslara by kompletné výsledky mali byť známe v sobotu neskoro popoludní alebo večer. Keďže je v prezidentských voľbách celé Česko jedným okrskom a vyberá sa len jeden kandidát, je sčítavanie hlasov podľa jeho slov rýchlejšie než v iných voľbách.


Nového českého prezidenta alebo prezidentku môže vyberať 8,3 milióna oprávnených voličov. Svoj hlas okrem výnimočných prípadov musia odovzdať v jednej z viac než 14 700 volebných miestností. Ďalších 110 sa nachádza v zahraničí.

Domov
Zdieľať
Diskusia