Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
11. januára 2023 o 6:49
Čas čítania 1:01

V Pompejach po 20 rokoch sprístupnia dom s freskou boha s obrovským penisom. V minulosti fungoval ako nevestinec

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dom patril bývalým otrokom, ktorí zbohatli na predaji vína.

V talianskych Pompejach po zložitých reštaurátorských prácach znovu otvoria Dom Vettiovcov. Sídlo je známe aj ako Dom mužov oslobodených z otroctva. Podľa Guardianu patrí k najväčším lákadlám novej atrakcie impozantná freska zobrazujúca boha plodnosti a hojnosti Priapa s disproporčne veľkým prirodzením. Historici vzhľadom na erotickú tematiku ostatných fresiek predpokladajú, že dom v minulosti plnil funkciu nevestinca.

Rozľahlá stavba sa nachádza v bohatej štvrti starobylého mesta a vlastnili ju Aulus Vettius Restitutus a Aulus Vettius Conviva, ktorí po prepustení z otroctva zbohatli predajom vína. Dôkazom o vysokom životnom štandarde obyvateľov domu je okrem množstva fresiek aj rozšírenie o záhradu so sochami a s fontánou.

1. októbra 2024 o 9:30 Čas čítania 5:19 Slovenka Andy si otvorila bistro v centre Milána: Skoro všetky recepty koláčov, ktoré pečiem, mám od mojej babky a mamy (Rozhovor) Slovenka Andy si otvorila bistro v centre Milána: Skoro všetky recepty koláčov, ktoré pečiem, mám od mojej babky a mamy (Rozhovor)

Riaditeľ archeologického parku Pompeje Gabriel Zuchtriegel povedal, že množstvo unikátnych fresiek je „absolútne ohromujúce“, a ak by mal návštevníkom Pompejí odporučiť jedinú pamiatku, vybral by práve Dom Vettiovcov. „Je to dom, ktorý rozpráva príbeh rímskej spoločnosti. Na jednej strane tu sú umelecké diela, maľby a sochy a na druhej spoločenský príbeh oslobodených otrokov. Dom je jedným z mála v Pompejach, pri ktorých poznáme mená majiteľov.“

Na obnove domu od roku 2002 pracovali desiatky archeológov, reštaurátorov, statikov či klasických a záhradných architektov. Podľa riaditeľa Pompejí išlo o jeden z najzložitejších a najkomplexnejších stavebných úkonov na území tohto archeologického parku za niekoľko desaťročí.

Domov
Zdieľať
Diskusia