Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. decembra 2022, 14:11
Čas čítania 0:42

Na Štedrý deň zažili Slováci rekordné teplo: Nečakaných 14 stupňov namerali na týchto miestach krajiny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rekord bol prekonaný v Hurbanove, ale aj na bratislavskom letisku.

Meteorológovia zaznamenali najmä na juhozápade Slovenska rekordne teplý Štedrý deň. V Hurbanove sa oteplilo na 14 stupňov Celzia. Na bratislavskom letisku bolo ešte o niečo teplejšie. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

„Podľa operatívnych údajov boli rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu prekonané predovšetkým na juhozápade Slovenska. Napríklad v Hurbanove sa oteplilo až na 14 stupňov Celzia, pričom doteraz platný rekord z roku 2009 mal hodnotu 13,1 stupňa Celzia,“ priblížili meteorológovia.

Mapa teploty na území Slovenska počas 24. decembra 2022.
Mapa teploty na území Slovenska počas 24. decembra 2022. Zdroj: SHMÚ


Rekord bol tesne prekonaný aj na bratislavskom letisku. „Včera tam bolo až 14,1 stupňa Celzia, v roku 2014 len 13,9 stupňa Celzia,“ spresnili. Naopak, oveľa chladnejšie bolo na krajnom severovýchode Slovenska. Napríklad v obci Dlhoňa (okres Svidník) bolo len 2,5 stupňa Celzia nad nulou.


Ako ďalej uviedli, v sobotu (24. 12.) sa za frontálnym systémom rozšíril od juhozápadu okraj tlakovej výše. „Nad našou oblasťou sa nachádzal teplý vzduch a čerstvé západné prúdenie, vplyvom ktorého došlo na viacerých miestach k premiešaniu vzduchu v prízemnej vrstve troposféry,“ dodali s tým, že na juhu Slovenska sa miestami zmenšila oblačnosť a na juhozápade absentovala súvislá snehová pokrývka.

Domov
Zdieľať
Diskusia