Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eduard Starkbauer
22. decembra 2022, 15:01
Čas čítania 0:51

Konšpiračný portál Hlavné správy putuje späť na zoznam dezinfowebov, rozhodol súd

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Autori projektu Konšpirátori.sk oceňujú, že súdy konečne vnímajú kritiku dezinformačných webov z ich strany za oprávnenú a vecnú.

Krajský súd v Bratislave definitívne zrušil všetky neodkladné opatrenia voči projektu Konšpirátori.sk, ktoré ho v minulosti prinútili dočasne stiahnuť Hlavné správy zo zoznamu problematických webov. Hlavné správy tak putujú späť na jeho zoznam dezinfowebov.

„Vyzerá to, že slovenské súdy berú spoločenskú hrozbu dezinformačných webov po rokoch vážne. Z ich nedávnych rozhodnutí vyplýva, že už nemajú pochopenie pre reči o tom, že kritici dezinfowebov chcú len poškodiť ich dobrú povesť alebo ich ekonomicky zničiť. Kritika toho, čo tieto weby publikujú, je podľa krajského súdu opodstatnená,“ uviedol Peter Jančárik z projektu Konšpirátori.sk

Projekt prevádzkuje verejný zoznam konšpiračných webov, ktorý využíva 6 200 firiem na to, aby sa ich reklama nezobrazovala na pochybných stránkach. Hlavné správy boli v marci 2020 zo zoznamu dočasne odstránené po nariadení neodkladného opatrenia vydaného bratislavským okresným súdom. 


Krajský súd v Bratislave vo svojich uzneseniach predbežne odmietol tvrdenia Hlavných správ, že im projekt Konšpirátori.sk neoprávnene zasahuje do ich práv. Súd pritom zohľadnil aj vypnutie Hlavných správ na pokyn Národného bezpečnostného úradu, keď ich tento úrad po vypuknutí vojny na Ukrajine vyhodnotil ako bezpečnostné riziko.


Hlavné správy poskytovali priestor prokremeľskej propagande, nekriticky propagovali extrémistov, antivaxerov a rôzne konšpiračné teórie. Pre šírenie antisemitizmu ich nedávno riešila aj Rada pre mediálne služby. Ich prispievateľa Bohuša Garbára Denník N natočil pri preberaní úplatku od rozviedčikaz ruskej ambasády.

hlavné správy
Zdroj: konšpirátori.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia