Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko TASR
20. decembra 2022, 12:46
Čas čítania 0:52

Slováci sa sťažujú na bratislavskú očnú kliniku, po zákrokoch majú problémy so zrakom. Zasahujú úrady

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Požiadali ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, aby konal.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou zaznamenal alarmujúci stav hromadiacich sa podnetov na spoločnosti s prepojením na očnú kliniku iClinic. Situáciu podľa úradu treba riešiť najmä kvôli bezpečnosti liečby a predchádzaniu možného neodôvodneného čerpania zdravotného poistenia, informovala hovorkyňa.

Podľa jej slov bola viac ako polovica podnetov opodstatnených. Ide o výrazne vyššie číslo v porovnaní s ostatnými očnými klinikami. Apeluje preto na rýchlu reakciu zo strany Vladimíra Lengvarského.

„V 14 prípadoch bolo zistené porušenie povinností, či už správne poskytovať zdravotnú starostlivosť, alebo viesť zdravotnú dokumentáciu,“ uviedla hovorkyňa.

Klinikám tiež úrad vyčíta, že informovaný súhlas pacienta je len všeobecný text, ktorý nešpecifikuje informácie o potrebe výkonu, o potenciálnych rizikách operačného zákroku, o spôsobe financovania zo zdrojov zdravotného poistenia a mimo neho.

Negatívne hodnotenia

„Neodporúčam, rok a pol po operácii, namiesto jedných okuliarov, ktorých som sa chcela zbaviť, mám dvoje. Falšovanie zdravotnej dokumentácie, arogancia, neprofesionálny prístup. Vymyslené diagnózy,“ informuje klientka.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Operácia dopadla síce dobre, ale záujem po operácii po výskyte problémov bol nulový. Odmietli ma prijať a odkázali ma na iného oftalmológa. Z tejto skúsenosti by som iClinic známym neodporúčala,“ opísala nespokojná zákazníčka.

Počet podnetov v súvislosti s iClinic podľa úradu v posledných rokoch stúpal. V roku 2019 prijal úrad tri podnety, v roku 2020 dva, v roku 2021 stúpol ich počet na 14. Tento rok dostal úrad dokopy 24 podnetov.

Domov
Zdieľať
Diskusia