Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tímea Krauszová
10. decembra 2022, 11:02
Čas čítania 0:51

Zomrela herečka Soňa Valentová

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Mala 76 rokov.

Zomrela herečka Soňa Valentová, mala 76 rokov. Podľa portálu Topky o smutnej správe informovala na Facebooku Svetlana Waradzinová, vedúca oddelenia kultúry v Bratislavskom samosprávnom kraji. „Odchádza detstvo mojej generácie. Odišla skvelá herečka. RIP Soňa Valentová,“ napísala.

Herečka mala zdravotné problémy už niekoľko rokov, v roku 2016 mala cievnu príhodu.

Soňa Valentová počas slávnostného odovzdávania cien Osobnosti Bratislavy 2015 v Bratislave, 2. novembra 2015.
Soňa Valentová počas slávnostného odovzdávania cien Osobnosti Bratislavy 2015 v Bratislave, 2. novembra 2015. Zdroj: TASR/Andrej Galica

Valentovej talent si fanúšikovia mohli vychutnávať v divadle aj v televízii, medzi jej známe postavy patrí macocha z Jakubiskovej Perinbaby, zahrala si aj v psychologickom trileri Filipa Renča Requiem pro panenku, v  muzikáli Na skle maľované či rolu Matky predstavenej vytvorila v úspešnom muzikáli Mníšky.

Na doskách činohry Slovenského národného divadla stvárnila Soňa Valentová množstvo nezabudnuteľných postáv. Vytvorila desiatky hereckých charakterov, pričom na mnohých spolupracovala so svojím manželom, režisérom Pavlom Hasprom.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Rovnako obdivuhodné výkony predviedla aj na striebornom plátne a vďaka hudobnému aj pohybovému nadaniu sa pôvabná herečka uplatnila aj v muzikáloch. Svoj talent predviedla v 15 celovečerných filmoch a v okolo 150 televíznych snímkach a inscenáciách.

Herečka získala za svoje výkony viacero ocenení. Napríklad v roku 1969 Cenu Janka Borodáča, v roku 1975 jej udelili televíznu cenu Zlatý krokodíl, v roku 1988 získala titul zaslúžilá umelkyňa a v roku 2006 si prevzala jedno z najvyšších štátnych vyznamenaní Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za prínos ku kultúre. O svojom živote v roku 2010 vydala autobiografiu Prelet nad životom.

Domov
Zdieľať
Diskusia