Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. decembra 2022, 16:06
Čas čítania 1:15
Richard Balog

Prvá prehliadka Chanel v Afrike priniesla miestne zdobené motívy a retro módu. V publiku boli Pharrell Williams či Naomi Campbell

Prvá prehliadka Chanel v Afrike priniesla miestne zdobené motívy a retro módu. V publiku boli Pharrell Williams či Naomi Campbell
Zdroj: Chanel
MÓDA CHANEL LUXUSNÉ MÓDNE ZNAČKY MÓDNE ZNAČKY MÓDNY PRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Luxusná značka prehliadkou kolekcie Métiers d’art 2023 v Dakare upozornila na vplyv mesta ako pulzujúcej umeleckej metropoly medzi kreatívnymi centrami módy. Išlo o skvelú šou plnú nádherných modelov.

Módny dom Chanel má za sebou historický večer, keď ako prvá luxusná značka z Európy usporiadal prehliadku v prostredí subsaharskej Afriky. Vedenie francúzskej ikony predstavilo modely z novej kolekcie Métiers d’art 2023 vo veľkolepých priestoroch Palais de Justice v senegalskom Dakare. 

Chanel prehliadkou upozornil na vplyv mesta ako pulzujúcej umeleckej metropoly medzi kreatívnymi centrami módy. Šou priniesla množstvo nádherných modelov, z ktorých sme cítili vplyv miestnej kultúry aj rukopis módneho domu.

Prehliadka kolekcie Métiers d’art 2023 sa konala v Palais de Justice v Dakare.
Prehliadka kolekcie Métiers d’art 2023 sa konala v Palais de Justice v Dakare. Zdroj: Chanel
Odporúčané
Dior veľkolepo predstavil novú kolekciu pri pyramídach v Egypte. Oblečie ťa do outfitov s fotkami z vesmírneho teleskopu NASA Dior veľkolepo predstavil novú kolekciu pri pyramídach v Egypte. Oblečie ťa do outfitov s fotkami z vesmírneho teleskopu NASA 5. decembra 2022, 13:00

Medzi pozvanými hosťami boli napríklad Pharrell Williams, modelka Naomi Campbell alebo monacká princezná Caroline a jej dcéra Charlotte Casiraghi. 

Modelky sa promenádovali v nohavicových kostýmoch ako vystrihnutých z obdobia 70. rokov, ktoré dopĺňali zdobené korálkové vesty či sukne s rôznymi geometrickými motívmi s odkazom na ťažko prehliadnuteľnú konžskú subkultúru zvanú sapeurs. Nechýbali ani široké džínsy, viazané sukne s retro líniami alebo topánky na platformách. 

Vedenie francúzskej spoločnosti sa snažilo odvrátiť akékoľvek obvinenia z kultúrneho privlastňovania tým, že pozvalo k spolupráci viacero miestnych tvorcov a odhalilo sériu dlhodobých iniciatív na podporu remeselnej výroby a udržateľného poľnohospodárstva.

Chanel
Zdroj: Chanel

Samotná kreatívna riaditeľka Virginie Viard priznala, že nikdy predtým necestovala na africký kontinent, ale Dakar si získal jej srdce po tom, čo o ňom počula od priateľov a kolegov, ktorí často navštevujú toto prosperujúce centrum umenia. 

„Myslela som si, že by bolo milé a zábavne urobiť niečo, čo by nebolo spojené s otvorením obchodu. Chcela som kreatívnu výmenu a myslela som si, že to bude dobre fungovať s kolekciou Métiers d’art,“ povedala Viard pre WWD

Vo svojom vyhlásení zároveň uviedla, že ju v práci motivuje práve ľudský rozmer, ktorý sa snaží pretransformovať do jednotlivých návrhov s logom Chanel. Vkladá do nich celú svoju dušu a to, čo ju poháňa, sú úžasné stretnutia, z ktorých sa rodia umelecké dobrodružstvá obdobného charakteru.

Vychutnaj si záznam z prehliadky kolekcie Métiers d’art 2023 v Dakare, ktorá priniesla 62 originálnych siluet a zapísala sa do dejín módneho priemyslu aj africkej kultúry. Jednotlivé modely nájdeš na webe

Anketa:
Podarilo sa módnemu domu Chanel prehliadkou v Dakare trafiť klinec priamo po hlavičke?
Áno, išlo o skvelú šou s pozitívnym odkazom na africkú kultúru.
Nie, bol to slabý marketingový ťah.
Áno, išlo o skvelú šou s pozitívnym odkazom na africkú kultúru.
91 %
Nie, bol to slabý marketingový ťah.
9 %
Domov
Zdieľať
Diskusia