Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2022, 9:39
Čas čítania 1:26
Peter Vnuk

Musk vyzval Gatesa, aby si zajazdil na elektrickom kamióne Tesla Semi

Musk vyzval Gatesa, aby si zajazdil na elektrickom kamióne Tesla Semi
Zdroj: TASR/AP/Getty Images
TECH BILL GATES ELEKTROMOBILY ELON MUSK MILIARDÁRI TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Elon Musk a Bill Gates sa nemajú príliš v láske ani sa často osobne nevidia. Šéf Tesly má spoluzakladateľovi Microsoftu za zlé, že shortoval akcie Tesly.

Keď Elon Musk niekoho nemá rád, dotyčný sa to zvyčajne dozvie z neveľmi vyberaných vtípkov na svoju adresu. Po tom, ako Bill Gates v máji shortoval akcie Tesly, čo je dosť jasný signál, že neverí budúcej prosperite firmy, si z neho Elon tradične robil žarty dosť vulgárnym spôsobom. Následne odmietol Billovu ponuku na spoluprácu v oblasti boja proti klimatickým zmenám.

Nevraživosť medzi týmito dvoma miliardármi spočíva tiež v tom, že Bill Gates neverí v efektivitu elektrických vozidiel pri dlhších trasách. V roku 2020 tieto myšlienky rozviedol v blogovom príspevku, kde síce vyjadril podporu elektromobilom, no jasne deklaroval, že ich nevidí ako rozumné riešenie v oblasti prepravy nákladu kamiónmi, loďami či lietadlami. A to ani po vývoji lepších batérií. Podľa neho sa hodia len na krátke trasy.

„Problém spočíva v tom, že batérie sú veľké a ťažké. Čím viac hmotnosti chcete prepraviť, tým viac batérií potrebujete na napájanie vozidla. Čím viac batérií použijete, tým sa zvýši hmotnosť a tým viac energie potrebujete,“ vysvetlil Gates.

Odporúčané
Ikonická značka áut Mini predstavila limitovanú edíciu. Na Slovensku sú dostupné len dva kusy Ikonická značka áut Mini predstavila limitovanú edíciu. Na Slovensku sú dostupné len dva kusy 18. decembra 2023, 17:00

Muska sa to zrejme dotklo, keďže v tom čase už chystal produkciu svojho elektrického kamióna Tesla Semi. Vyhlásil, že Bill „nemá ani poňatia“ o problematike.

Kamión Tesla však nedávno údajne preukázal dojazd na úrovni vyše 800 kilometrov aj s nákladom, čo Elonovi brnklo na strunu a na Twitteri povedal, že ak chce, môže si šoférovanie Tesly Semi skúsiť na vlastnej koži. Ak by ten na túto výzvu reagoval pozitívne, možno by to bolo dobré riešenie, ako sa presvedčiť, či si má za svojimi tvrdeniami stáť.

Semi je totiž model od Tesly, o ktorom nepochybuje iba Bill Gates. Šéf predstavenstva Daimler Truck AG Martin Daum po odhalení kamióna verejnosti vtipkoval v tom zmysle, že ak by chcela automobilka dosiahnuť parametre, ktoré má Semi mať, bude musieť porušiť zákony fyziky.

Tesla Semi je však už hotový model, ktorého prvé kusy majú doručiť zákazníkom 1. decembra 2022. Ktovie, možno si jeden na skúšku objedná aj Bill Gates a druhý zasa Martin Daum.

Domov
Zdieľať
Diskusia