Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
28. novembra 2022, 9:13
Čas čítania 1:06

Čína posiela na svoju vesmírnu stanicu ďalších 3 tajkonautov. Dobiehajú nás, varuje šéfka vesmírnych síl USA

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

USA nemusia byť naďalej jednotkou.

Rýchly pokrok čínskych vojenských spôsobilostí predstavuje čoraz väčšie riziko pre americkú nadvládu vo vesmíre. V pondelok to povedala veliteľka amerických vesmírnych síl Nina Armagnová.


Armagnová uviedla, že Peking dosiahol významný pokrok vo vývoji vojenskej vesmírnej technológie, a to aj v oblastiach ako satelitná komunikácia či opätovne použiteľné vesmírne lode, ktoré krajinám umožňujú rýchlo napredovať vo svojich vesmírnych programoch.


„Myslím, že je celkom možné, že by nás mohli dobehnúť a dokonca aj prekonať. Pokrok, ktorý dosiahli, bol ohromujúci, neuveriteľne rýchly,“ povedala šéfka amerických vesmírnych síl na podujatí think-tanku Austrálsky inštitút pre strategickú politiku (ASPI) v Sydney.


Šéf čínskeho lunárneho programu Jie Pchej-ťien nedávno prirovnal Mesiac a Mars ku sporným ostrovom v Juhočínskom mori, ktoré si Peking nárokuje. Čína vyvíja aj experimentálnu technológiu zameranú na ťažbu prírodných zdrojov z asteroidov a menších planét, vysvetľuje Reuters.


„(Čína) je jedinou krajinou, ktorá má v úmysle pretvoriť medzinárodný poriadok a disponuje čoraz väčšou ekonomickou, diplomatickou, vojenskou a technologickou silou na dosiahnutie tohto cieľa,“ povedala Armagnová. Dodala, že Peking spoločne s Moskvou robili „neohľaduplné“ testy rakiet, ktoré v uplynulých rokoch vytvorili nebezpečné množstvo vesmírneho odpadu.

27. novembra 2022, 9:30 Čas čítania 4:27 „Neviditeľná“ choroba vzala Michaele maternicu aj kúsok čreva: Paralyzujúce kŕče ju budili uprostred noci a bolel ju sex  „Neviditeľná“ choroba vzala Michaele maternicu aj kúsok čreva: Paralyzujúce kŕče ju budili uprostred noci a bolel ju sex

Čína posiela do vesmíru ďalších ľudí

Ďalší riadený let s posádkou smerujúci na čínsku vesmírnu stanicu Tchien-kung (Nebeský palác) vynesie do vesmíru za menej než dva dni troch čínskych tajkonautov. Traja tajkonauti, ktorí sú na Tchien-kungu od júna, sa vrátia na Zem v decembri a nová posádka zotrvá vo vesmíre pol roka.


Čínska vesmírna stanica bola vybudovaná v rámci snahy Číny stať sa po boku Spojených štátov a Ruska ďalšou kozmickou veľmocou. Čína pritom už môže sláviť aj prvé vesmírne úspechy, keďže sa jej podarilo ako prvej krajine pristáť s vesmírnym terénnym vozidlom na odvrátenej strane Mesiaca.

Domov
Zdieľať
Diskusia