Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. novembra 2022, 12:33
Čas čítania 1:03

Pred 30 rokmi poslanci Česko-Slovenska rozhodli o definitívnom rozdelení federácie. Nie každý chcel koniec spoločného štátu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dnešný deň predstavuje memento pre tých, ktorí smútia za spoločným štátom.

Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky prijalo 25. novembra 1992 ústavný zákon, ktorým sa definitívne spečatil zánik spoločného štátu. Ústavný zákon stanovil, že uplynutím 31. decembra 1992 zaniká ČSFR. Nástupníckymi štátmi sa stali nezávislé Slovensko a Česko.

Dodnes sa vedú debaty o tom, či to bol zvolený spôsob ukončenia existencie Československa náležitý a či nemalo rozhodnúť referendum občanov. 

„Podstatné v tomto prípade je, že spôsob, akým sa ukončilo pôsobenie československého štátu, bol relatívne korektný, nekonfliktný, že pri ňom nehynuli ľudia a nerinčali zbrane. Na oboch stranách hraníc zostali možno nejaké škrabance, ale aj priateľské vzťahy,“ zhodnotil profesor Štefan Šutaj z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Diskusiu vyvoláva aj ustanovenie zákona, podľa ktorého Česká a Slovenská republika nesmú po zániku federácie používať štátne symboly ČSFR. Česká strana to nerešpektovala a ponechala si štátnu vlajku Československa.

Posledná schôdza Federálneho zhromaždenia ČSFR pred ukončením československého štátu, 16. – 17. december 1992.
Posledná schôdza Federálneho zhromaždenia ČSFR pred ukončením československého štátu, 16. – 17. december 1992. Zdroj: TASR/Archív Jiří Kruliš

„Bola to kombinácia historických dôvodov a pragmatickej politiky. Slovensko malo svoju historickú vlajku, ktorá bola akceptovaná politikou aj obyvateľstvom ešte pred rozdelením štátu. Česká strana štátu bola viac zainteresovaná na československej vlajke,“ uviedol historik Šutaj. 

Zákon schválili len tesne 

Schválenie ústavného zákona o zániku federácie napokon prešlo len o niekoľko hlasov. Jedným z dôvodov bolo, že politici sa báli podobných konfliktov, ako boli tie na Balkáne. Verejná mienka nebola jednoznačne naklonená rozpadu. V spoločnosti stále pretrvávala citová naviazanosť na československý štát. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Existovali aj odborné dôvody, prečo by mali byť Slováci začlenení do väčšieho celku. Takéto začlenenie mohlo byť výhodnejšie z hľadiska ekonomického rastu a začleňovania sa do európskych ekonomických a vojenských zoskupení.

„Napriek týmto aj ďalším skutočnostiam bol ústavný zákon o zániku federácie 25. novembra 1992 prijatý,“ dodal Šutaj.

Domov
Zdieľať
Diskusia