Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Futurino.
24. novembra 2022, 8:15
Čas čítania 2:16
Sponzorovaný obsah

Čo robiť, ak je vaša angličtina po skončení školy biedna?

ZAUJÍMAVOSTI VZDELÁVANIE
Uložiť Uložené

Hoci pokrok v znalosti angličtiny oproti minulým generáciám je nesporný, na Slovensku mladí ľudia stále majú v angličtine rezervy.

Aj napriek dostupnej školskej výuke a ďalším možnostiam, ktoré dnešná doba ponúka, stredoškoláci ani vysokoškoláci nevedia po anglicky komunikovať a reagovať pri oslovení v cudzom jazyku. Znalosť anglického jazyka pritom otvára dvere do pracovného sveta s dobrým platovým ohodnotením a uľahčuje cestovanie za zážitkami. Riešením slabej úrovne angličtiny je systematické a kvalitné mimoškolské jazykové vzdelávanie v podobe jazykových kurzov so zahraničnými lektormi.

V medziročných hodnoteniach sa Slovensko v znalosti anglického jazyka zlepšuje. Podľa výsledkov posledného testovania spoločnosti Education First v roku 2021 sme sa v znalosti jazyka posunuli o 5 miest nahor a celkovo skončili na 20. mieste. Spoločnosť testovala úroveň odbornosti angličtiny v 112 krajinách sveta, kde sa nehovorí anglicky ako materinským jazykom, pričom sa na testovaní zúčastnilo 2,2 milióna ľudí. Je to pre Slovensko dobrá správa, podľa tohto hodnotenia by totiž priemerný Slovák mal byť schopný pripraviť odbornú prezentáciu v angličtine, prečítať si anglické správy alebo pozrieť film v origináli bez titulkov. Ale je to skutočne tak?

Odporúčané
Slovenka Ester: Väčšina slovenských boháčov mi s peniazmi na školu nepomohla. Štart v USA bol ťažký, dnes som vo výbere na Grammy Slovenka Ester: Väčšina slovenských boháčov mi s peniazmi na školu nepomohla. Štart v USA bol ťažký, dnes som vo výbere na Grammy 27. februára 2024, 14:30

Realita je bohužiaľ inde, a hoci dnes mladí rozhodne vedia po anglicky viac než ich starí rodičia, úroveň angličtiny často nie je dostačujúca. Väčšina firiem pritom už dnes vyžaduje anglicky hovoriaceho zamestnanca a jazykovo vzdelaní uchádzači si môžu pýtať aj vyšší plat. Hoci teda naši študenti majú po strednej či vysokej škole dobrý jazykový základ, kvôli schopnosti bez váhania zareagovať a komunikovať v angličtine, ako aj pochopiť hovorené slovo potrebujú kvalitné jazykové kurzy.

Dôvody, pre ktoré by sa mal každý absolvent po strednej či vysokej škole učiť angličtinu

  • Dobrá východisková pozícia pre pracovné pohovory. Angličtina aspoň na úrovni C1 v písanom a hovorenom prejave umožňuje požiadať aj o pracovné miesta, ktoré sú lepšie platené než miesta bez nutnosti vedieť anglicky.
  • V niektorých odboroch je znalosť angličtiny doslova nevyhnutná. Napríklad dobrým manažérom sa sotva stane človek bez anglického jazyka. Vysoký manažment medzinárodných spoločností je sieťovo prepojený vo viacerých krajinách. Rovnako programátori, softvéroví inžinieri či odborníci na „machine learning“ by si bez odbornej angličtiny poradili veľmi ťažko. A práve tieto pozície sú jednoznačne dlhodobo najlepšie platené.
  • Cestovanie a schopnosť žiť v zahraničí. Dnes je cestovanie dostupnejšie než kedykoľvek predtým a vďaka angličtine sa dokážete zorientovať vo väčšine štátov Európy. S dobre plateným miestom si zároveň mladý človek môže začať napĺňať svoje cestovateľské sny a ďalšie finančne náročné koníčky.
futurino
Zdroj: Futurino

Skrátka, angličtina je bránou do sveta možností. Školy však bohužiaľ väčšinou nestihnú pripraviť všetkých študentov na náročné požiadavky reálneho sveta. Problémom je najmä komunikácia. Takže ak si ako absolvent nie ste istý svojou angličtinou, je čas na kurz v špecializovanej jazykovej škole.

Odporúčané
Štúdium a prezervatívy sú tu zadarmo aj pre Slovákov. Dvojičky študujú v írskom Galwayi, o ktorom spieva aj Ed Sheeran Štúdium a prezervatívy sú tu zadarmo aj pre Slovákov. Dvojičky študujú v írskom Galwayi, o ktorom spieva aj Ed Sheeran 31. januára 2024, 14:30

Výborné jazykové kurzy poskytuje napríklad renomovaná bratislavská jazyková škola Volis Academy. Učia aj svetoznámou Callanovou metódou, pri ktorej zahraniční lektori vedú hodiny tak, aby sa študent automaticky učil premýšľať v angličtine. Táto jazyková škola bola v Bratislave prvou, ktorá začala učiť práve touto metódou, a celkovo pôsobí v jazykovom vzdelávaní už 15 rokov.

Nemusíte byť ani z Bratislavy. Škola totiž ponúka online kurzy angličtiny cez Zoom, Skype alebo Teams. Lektori vás pripravia na pohovor s Business English, môžete sa tiež zamerať čisto na konverzáciu po anglicky alebo si zvoliť takzvaný movie kurz. Že ste o ňom ešte nepočuli? Princíp je jednoduchý – dostanete za úlohu pozrieť si jeden film týždenne v origináli bez titulkov a potom o ňom budete s lektorom diskutovať.

Pracujte na svojej angličtine čím skôr, pretože anglický jazyk bude ešte veľmi dlho svetovým jazykom číslo jeden. Je cestou nielen k lepšiemu platu, ale aj novému životu plnému vzrušujúcich dobrodružstiev.

Domov
Zdieľať
Diskusia