Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Článok už nie je dostupný cez tento odkaz. Počet bezplatných prečítaní na tomto odkaze bol vyčerpaný. Pre dočítanie článku si predplať REFRESHER+
1. decembra 2022, 14:30
Čas čítania 5:19
Tímea Krauszová

Dám si zmraziť vajíčka, rozhodla sa známa blogerka Janka. „Budem mať 34 rokov a raz chcem byť matkou,“ vyzýva na búranie tabu

REFRESHER RODIČOVSTVO ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Všeličo ti dokáže predĺžiť život, ale plodnosť si žije svojím tempom. Ženy si však nemusia vyberať medzi kariérou a rodinou. Môžu mať oboje, ak sa dobre pripravia.

Dala by som všetko za to, aby mi niekto pred rokmi povedal, zmraz si vajíčka, povedala Jennifer Aniston v nedávnom rozhovore. Svetová hviezda priznala, že deti mať nemôže. Vyskúšala všeličo, od špeciálnych čajov až po pokus o umelé oplodnenie, ale nešlo to. Pre ňu sa sen o vlastných deťoch rozplynul, no nemusí to tak byť pre všetky ženy.

Ak plánuješ mať dieťa až po tridsiatke, môžeš si kúpiť čas navyše. Ako? Vďaka zamrazeniu vajíčok.

Mejkapová artistka a kostymérka Jana Kočišová o svojom rozhodnutí dať si zamraziť vajíčka hovorí verejne. Na svojom Instagrame napísala, že bude matkou... raz určite. „Ženy po tridsaťpäťke prirodzene strácajú percentuálnu pravdepodobnosť možnosti otehotnieť. Tento rok budem mať 34 a nechcem o túto možnosť v žiadnom prípade prísť. Dokonca mám ideálny vek podstúpiť tento krátky a neškodný zákrok,“ napísala v lete 2022.

Venujeme sa otázkam rodičovstva, vzťahom s deťmi, medzikamarátskym vzťahom a aj tým partnerským. Ak chceš našu prácu podporiť, pridaj sa do klubu Refresher+.
Jana Kočišová
Zdroj: Jana Kočišová

O tejto možnosti sa dozvedela od svojej mamy. „Ona by chcela, aby som raz bola mamou. Ja som o zmrazení predtým ani nepočula,“ povedala pre Refresher. Už absolvovala prvotné vyšetrenia v reprodukčnom centre a tam jej potvrdili, že je vhodnou adeptkou. Na samotnú hormonálnu stimuláciu a odber vajíčok sa ešte len chystá. 

Vníma to ako správne rozhodnutie. „Je skvelé urobiť si záložný plán pre prípad, že dieťa chcete vo vyššom veku, keď to už možno prirodzenou cestou nepôjde.“ Získa tým čas navyše, môže si budovať kariéru a neponáhľať sa s materstvom.

Zmrazenie vajíčok je moderný pokrokový zákrok, ktorý zachová kvalitné (mladé) vajíčka na neskoršie oplodnenie. Podľa MUDr. Petra Harbuláka, gynekológa a vedúceho lekára centra pre gynekológiu, urológiu a asistovanú reprodukciu GYN-FIV, ženy často o tejto možnosti nevedia. Nehovoríme o nej bežne pri gynekologických prehliadkach a ani v médiách nejde o častú tému. A pritom zrovnoprávňuje ženy a mužov.

„Muži už dlhý čas využívajú kryokonzerváciu spermií z rôznych dôvodov. Mrazenie oocytov z medicínskych alebo zo spoločenských (sociálnych) dôvodov zrovnoprávňuje ženy s mužmi a poskytuje im rovnakú šancu na založenie vlastnej rodiny,“ povedal pre Refresher. Medzi zdravotné dôvody patrí napríklad pripravovaná náročná liečba či práca v toxickom prostredí.

Odporúčané
Doktorka a sestričky mali urážlivé poznámky o výzore mojej vagíny, anestéziu som si musela vyžobrať. Ako sa rodí na Slovensku? Doktorka a sestričky mali urážlivé poznámky o výzore mojej vagíny, anestéziu som si musela vyžobrať. Ako sa rodí na Slovensku? 18. augusta 2021, 9:30

Menej vajíčok už po 25 rokoch

Každá žena sa narodí s určitým počtom vajíčok, ktorý od 25. roku klesá. Čím nižšia je ovariálna rezerva, tým je nižšia pravdepodobnosť tehotenstva. Overiť sa to dá zmeraním hodnoty anti-Müllerovho hormónu (AMH), ktorý sa dá merať z krvi. O takéto vyšetrenie môžeš požiadať svojho gynekológa alebo gynekologičku, test uhrádzajú všetky zdravotné poisťovne.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 125156 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko stojí odber a mrazenie vajíčok.
  • Ako sa cíti žena, ktoré už svoje vajíčka zamrazila, a prečo sa tak rozhodla.
  • Čo viedlo mladý manželský pár pred tridsiatkou k rozhodnutiu využiť mrazenie vajíčok.
  • Dokedy sa vajíčka dajú použiť a aká je percentuálna šanca, že sa žene z nich podarí otehotnieť.
Domov
Zdieľať
Diskusia