Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2022, 16:30
Čas čítania 4:03
Adam Novosad

Slováci nám prezradili, prečo po tridsiatke žijú u rodičov: Na potraviny neminiem mesačne ani cent a ušetrím 40 % výplaty (Anketa)

ZAUJÍMAVOSTI BÝVANIE SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Slováci sa z rodičovského hniezdočka neponáhľajú, a tak nám vysvetlili, prečo sa im mama hotel tak páči.

Slovákov sme sa opýtali, prečo bývajú u rodičov napriek tomu, že väčšina ich rovesníkov sa už dávno dokázala osamostatniť – nájsť si prácu, rodinu a vlastný byt alebo aspoň prenájom.

„Som už bližšie k štyridsiatke, takže vidím skôr negatíva. Nie som ešte taký samostatný, ani pre seba nevarím. Rodičia vo veku nad 60 rokov vidia veci inak, čo mi neprekáža, lebo to neregistrujem, ale hodnotia napríklad, ako sú v telke oblečené ženy,“ opisuje, aké špecifiká má preňho bývanie s rodičmi.

Odporúčané
Slovenskí študenti nám vysvetlili, ako majú sex na intráku: Spiaci spolubývajúci nie je prekážkou, ak je dosť vášne (Anketa) Slovenskí študenti nám vysvetlili, ako majú sex na intráku: Spiaci spolubývajúci nie je prekážkou, ak je dosť vášne (Anketa) 6. novembra 2022, 14:30

Mladí Slováci opúšťajú podľa štatistík rodičovské domovy až tesne pred 31. narodeninami, starší v rámci Európskej únie odchádzajú od rodičov už len Portugalci a Chorváti.

Slovákov sme sa preto opýtali, čo ich na živote u rodičov priťahuje, koľko vďaka tomu dokážu ušetriť a čo im, naopak, lezie najviac na nervy. Respondentov sme kontaktovali cez sociálnu sieť Instagram. 

Témy mladých ľudí nás zaujímajú. Bývanie u rodičov je na Slovensku rozšírený fenomén, ktorý si zaslúži viac pozornosti. Ak chceš našu prácu podporiť a získať prístup ku všetkým prémiovým článkom bez obmedzenia, pridaj sa do klubu Refresher+.

Katarína K.: Rodičia od nás nechcú peniaze na nájom

Katarína vidí bývanie u rodičov svojho priateľa ako obrovské plus, vďaka ktorému si môžu spoločne s partnerom našetriť dostatok peňazí na svoj budúci spoločný život. 

„Bývam u frajera, u jeho rodičov. Každý mesiac si môžem odložiť nejaké peniažky, pretože od nás nezoberú na nájom, aby sme si šetrili a odložili peniaze. Takto si dokážeme obaja odložiť dosť veľkú sumu,“ vysvetľuje finančnú situáciu v rodine. Pre Katarínu podľa jej slov nie sú problémom medziľudské vzťahy ani nedostatok súkromia, na čo sa občas sťažujú ľudia bývajúci s rodičmi. 

Odporúčané
V centre Bratislavy vyrastie prvá uhlíkovo neutrálna štvrť. Prinesie zeleň, parky aj cyklotrasy V centre Bratislavy vyrastie prvá uhlíkovo neutrálna štvrť. Prinesie zeleň, parky aj cyklotrasy 18. apríla 2024, 14:00

„Fajn je na tom to, že spolu vychádzame dosť dobre, pomáhame si navzájom a každý máme doma rozdelenú robotu, čo sa týka upratovania a varenia. Takže neostáva všetko na mne. A na nervy mi naozaj nelezie nič, lebo ich mám rada a vychádzame spolu,“ hodnotí.

Bývanie u rodičov má svoje špecifiká. Slováci v našej ankete si ho však väčšinou pochvaľujú.
Bývanie u rodičov má svoje špecifiká. Slováci v našej ankete si ho však väčšinou pochvaľujú. Zdroj: Flickr/Eric Molina

Laci H.: Mám blízko k štyridsiatke a rodičia sa divia, keď idem von o pol desiatej večer

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 125026 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa Laciho rodičia divia, keď chce ísť do mesta o pol desiatej večer.
  • Ako sa mu podarilo vďaka rodičom z výplaty ušetriť až 500 eur mesačne.
  • Ako na sebe Miloš nešetrí, ale aj tak ušetrí až 40 percent z výplaty.
  • Že Petru vďaka rodičom potraviny mesačne nestoja ani cent.
  • Ako Miloš ušetrí stovky eur, ale prekáža mu, že sa musí starať o záhradu.
  • Prečo Lacimu prekáža, že rodičia šesťdesiatnici komentujú, ako sa obliekajú ženy.
Domov
Zdieľať
Diskusia