Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Daniel Mikolášik TASR
12. novembra 2022, 13:50
Čas čítania 0:54

Banksy maľoval na Ukrajine. Na jednej z kresieb je muž pripomínajúci Putina, ktorého porazilo dieťa

Kategória:
Kultúra
Uložiť Uložené

Maľba by mala v prenesenom význame znázorňovať „malú“ Ukrajinu, ktorá zvíťazí nad „veľkým“ Ruskom.

Známy streetartový umelec Banksy odhalil svoje najnovšie dielo – tancujúcu gymnastku – na stene obytnej budovy poškodenej ostreľovaním v ukrajinskom meste Boroďanka. Banksy fotografiu diela zverejnil v noci na sobotu na svojom účte na Instagrame. 


V Boroďanke sa objavili i ďalšie dve nástenné maľby, ktoré podľa BBC vykazujú znaky typické pre Banksyho tvorbu. Na jednej z nich je dieťa, ktoré v džude porazilo muža pripomínajúceho ruského prezidenta Vladimira Putina. Túto maľbu síce Banksy oficiálne nepotvrdil, no podľa všetkého by to malo byť tiež jeho dielo. Maľba by mala v prenesenom význame znázorňovať „malú“ Ukrajinu, ktorá zvíťazí nad „veľkým“ Ruskom.

Putin, Banksy
Zdroj: Getty Images/Ed Ram

Sky News pripomína, že šéf Kremľa je fanúšikom bojových umení a až donedávna bol držiteľom čierneho opasku v džude, ktorý mu však Medzinárodná džudistická federácia (IJF) po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu odobrala.


Druhé dielo zobrazuje dve deti, ktoré sa hojdajú na protitankovom ježkovi. Banksy sa však k vytvoreniu týchto dvoch diel zatiaľ oficiálne neprihlásil. Ďalšie dielo pripisované Banksymu – gymnastka s fixačným golierom na krku mávajúca stuhou – sa objavila aj na zničenej budove v meste Irpiň.


Boroďanka, Irpiň a ďalšie predmestia Kyjeva sa stali symbolom ruských zločinov po tom, čo tam po stiahnutí sa ruských vojakov koncom marca a začiatkom apríla v uliciach i v masových hroboch našli stovky tiel civilistov, pričom mnohí z nich mali na telách známky mučenia.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Banksy (@banksy)

Domov
Zdieľať
Diskusia