Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
8. novembra 2022, 15:11
Čas čítania 1:16

Arcibiskup Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete. Tvrdil, že sa mu z nich dvíha žalúdok

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Arcibiskup Orosch na birmovke: „Naozaj treba niečo robiť. Ako sa hľadajú spôsoby na liečenie pandémie, HIV, rakovín, hľadajte spôsoby, ako to napraviť, ako by mohli žiť plným životom, tak ako to Boh nariadil a je prirodzené.“

Trnavský arcibiskup Ján Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete 2022, keď sa počas slávnosti birmovania vyjadroval o „neprirodzenosti a neprijateľnosti“ iných ako heterosexuálnych vzťahov. Na jeho nedávne vyjadrenia upozornili Refresher účastníci kázne. Mladým kresťanom arcibiskup hovoril, ako je „neprirodzené a neprijateľné, že sa manželstva dožadujú dvaja muži a dve ženy medzi sebou a v niektorých častiach Európy to považujú za veľký výdobytok“.

Orosch sa v ostatných dňoch stal stredobodom pozornosti pre obežník, v ktorom tvrdil, že obete streľby na Zámockej možno nie sú nevinné. Bez dôkazov podsúval vlastný príbeh o drogách.

Konferencia biskupov Slovenska povedala, že obežník bol interný. Po vlne kritiky sa arcibiskup ospravedlnil vo vyhlásení. Dodal, že sme všetci hriešni.

Arcibiskup vo videu tvrdí, že sa mu ako „zdravému človeku“ dvíha z LGBTI+ ľudí žalúdok. „Nech ma menujú, že som homofób, ja za to nemôžem, keď sa mi dvihne žalúdok, keď vidím, akým spôsobom LGBTQ... XYZ žijú (...).“

Na záver sekvencie venovanej inakosti vyzýva prítomných mladých kresťanov, aby hľadali riešenie. „Naozaj treba niečo robiť. Ako sa hľadajú spôsoby na liečenie pandémie, HIV, rakovín, hľadajte spôsoby, ako to napraviť, ako by mohli žiť plným životom, tak ako to Boh nariadil a je prirodzené.“

Oroscha kritizujú aj najvyšší ústavní činitelia

Obežník Jána Oroscha kritizovala na Facebooku slovenská polícia, ktorá tvrdí, že sa v ňom „nachádzajú časti, ktoré hrubo manipulujú teroristický útok na Zámockej ulici, stigmatizujú dve nevinné obete a popierajú samotnú kresťanskú vieru, ktorej je arcibiskup oficiálnym predstaviteľom“.

Zuzana Čaputová v čase zverejnenia arcibiskupského obežníka na svojej stránke uverejnila podporný odkaz pozostalým. „Rodiny a blízki Juraja a Matúša, dvoch nevinných ľudí. Myšlienkami som s vami a dnes večer ešte viac,“ vyhlásila. Rétoriku obežníka odsúdil aj premiér Eduard Heger, ktorý zdôraznil, že vnášať pochybnosti je veľmi nešťastné. 

„I keď je to interný dokument, každý by mal vážiť slová,“ vyhlásil. „Trnavský arcibiskup poslal kňazom obežník, v ktorom pochybuje, či obete útoku na Zámockej boli nevinné,“ povedal v Sobotných dialógoch na RTVS.

Domov
Zdieľať
Diskusia