Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
7. novembra 2022, 11:44
Čas čítania 1:12

Všetci sme hriešni, píše arcibiskup Orosch v ďalšom liste. Prvý obežník bol interný, argumentuje

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Arcibiskup reaguje na ľudí, ktorých svojimi slovami pohoršil.

Trnavský arcibiskup Ján Orosch pohoršil Slovákov obežníkom, v ktorom zapochyboval o nevine obetí streľby zo Zámockej. Po vlne kritiky preto dnes prišiel s ospravedlňujúcim vyhlásením. Okrem iného v ňom píše, že pôvodný obežník nebol určený pre oči verejnosti. Dodáva, že hriešni sme všetci. List zverejňujeme aj v plnom znení. 

„Vzhľadom na reakcie, ktoré vyvolal môj dokument prísne interného charakteru, určený kňazom Trnavskej arcidiecézy, chcem vyjadriť moju blízkosť rodičom obetí na Zámockej ulici v Bratislave. Veľmi ma mrzí, keď som neúmyselne spôsobil bolesť v dotknutých rodinách a v časti spoločnosti. Úvodník som nepísal verejnosti ako pastiersky list. Dotkol som sa, opakujem nie verejne, ale interne, otázky vnútornej nevinnosti, keďže všetci sme hriešni. Úvodník k obežníku preformulujem.“
Anketa:
Považuješ takéto ospravedlnenie za dostačujúce?
Áno.
Nie.
Áno.
20 %
88 Hlasov
Nie.
80 %
356 Hlasov

V obežníku, ktorý mal kolovať medzi duchovnými, ale dostal sa aj na verejnosť, arcibiskup uvádzal, že obete streľby možno nie sú nevinné. „Ľudia, počnúc majiteľom klubu ,Tepláreň‘, návštevníci klubu, o ktorých sme sa nedozvedeli nič o ich veku, o ich možnej drogovej závislosti, pohoršlivom – a zo strany veriacich právom videnom – nemravnom konaní, až po poľutovaniahodné obete, sú naozaj všetci nevinní?“ napísal.


V liste sa tiež pýtal na to, koľkokrát bola v podniku, pred ktorým sa stala vražda, vykonaná protidrogová razia. „Viem si totiž predstaviť, že ani raz sa tam žiadna kontrola nekonala. Prečo? Lebo by sa to mohlo považovať za homofóbne konanie,“ uviedol.

Jeho slová kritizovala na Facebooku aj slovenská polícia, do ktorej sa však oprel predseda parlamentu Boris Kollár. Vyjadrenie polície označil za manipulatívne a odkázal, aby si tieto slová „láskavo strčila do z....u“.

Na obežník arcibiskupa Oroscha nepriamo zareagovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. V príspevku na Facebooku v deň, keď sa obežník dostal do médií, vyjadrila znova podporu rodinám a ďalším blízkym obetí. „Rodiny a blízki Juraja a Matúša, dvoch nevinných ľudí. Myšlienkami som s vami, a dnes večer ešte viac,“ vyjadrila sa na sociálnej sieti hlava štátu.

Domov
Zdieľať
Diskusia