Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
5. novembra 2022, 20:39
Čas čítania 0:59

MS 2022 v Katare: „15-tisíc mŕtvych pre 5 760 minút futbalu,“ odkazujú fanúšikovia nemeckých klubov a vyzývajú na bojkot turnaja

Kategória:
Šport
Uložiť Uložené
MS 2022 v Katare: „15-tisíc mŕtvych pre 5 760 minút futbalu,“ odkazujú fanúšikovia nemeckých klubov a vyzývajú na bojkot turnaja
Zdroj: Gettyimages
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Nemeckí fanúšikovia tak spravili 15 dní pred začiatkom najprestížnejšieho futbalového turnaja na svete.

V rámci 13. kola nemeckej Bundesligy si medzi sebou zmerali sily aj Hertha Berlín s Bayernom Mníchov a Dortmund s Bochumom.

Fanúšikovia týchto klubov, okrem Bochumu, si na zápas pripravili kampaň, ktorou verejne vyzývajú na bojkot nadchádzajúcich majstrovstiev sveta v Katare. Počas zápasu fanúšikovia rozprestreli naprieč tribúnami transparenty. „15-tisíc mŕtvych pre 5 760 minút futbalu! Hanba vám,“ odkázali fanúšikovia Bayernu Mníchov katarským organizátorom.

Anketa:
Budeš sledovať MS 2022 v Katare?
Áno, neviem sa dočkať.
Nie, budem ich týmto spôsobom bojkotovať.
Ešte neviem.
Podľa toho, ako mi vyjde čas.
Áno, neviem sa dočkať.
40 %
180 Hlasov
Nie, budem ich týmto spôsobom bojkotovať.
29 %
129 Hlasov
Ešte neviem.
12 %
54 Hlasov
Podľa toho, ako mi vyjde čas.
19 %
87 Hlasov

Podobnými transparentmi sa na Olympijskom štadióne v Berlíne prezentovali aj fanúšikovia domácej Herthy Berlín. Tí do Kataru posielali odkazy ako „nerešpektovanie ľudských práv“ či „klimatizované štadióny namiesto ochrany klímy“.

MS 2022 v Katare
MS 2022 v Katare Zdroj: Getty Images/Maja Hitij-Staff

Ticho nezostala ani južná tribúna ultras fanúšikov Borrusie Dortmund. Tí v zápase proti Bochumu vytasili transparenty s heslami „vypnite Katar“ a „bojkotujte Katar“.

Fanúšikovia touto kampaňou a bojkotom upozorňujú na porušovanie ľudských práv robotníkov, ktorí pracovali na výstavbe katarských štadiónov a infraštruktúry. Počas týchto prác ich dovedna zahynulo približne 15-tisíc. Robotníci takisto nedostávali výplaty, žili v neľudských podmienkach, pričom ukončiť pracovný pomer bolo takmer nemožné.

MS 2022 v Katare
MS 2022 v Katare Zdroj: Getty Images/Dean Mouhtaropoulos-Staff

FIFA ako strešný orgán svetového futbalu v tejto veci nijakým spôsobom nezakročila. Naopak, prezident Gianni Infantino povedal, že robotníci sú na svoju prácu hrdí. „FIFA nie je svetovou políciou a ani nie je zodpovedná za všetko, čo sa vo svete deje. Ale vďaka FIFA a futbalu sme dokázali vyriešiť problémy 1,5 milióna pracovníkov.“

Tému moderného otroctva počas výstavby štadiónov a infraštruktúry pre nadchádzajúce MS sme spracovali v článku, ktorý si môžeš prečítať tu.


Majstrovstvá sveta 2022 v Katare sa začínajú otváracím zápasom 20. novembra a vyvrcholia finálovým stretnutím 18. decembra.

Domov
Zdieľať
Diskusia