Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. mája 2022, 20:52
Čas čítania 1:12
Ivan Koribanič

Prezident FIFA Gianni Infantino tvrdí, že robotníci v Katare sú na svoju prácu hrdí. V skutočnosti ich tam doposiaľ zomrelo 6 500

Prezident FIFA Gianni Infantino tvrdí, že robotníci v Katare sú na svoju prácu hrdí. V skutočnosti ich tam doposiaľ zomrelo 6 500
Zdroj: Getty Images/Markus Gilliar-Contributor
ŠPORT FUTBAL MS 2022 V KATARE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Tému pracovníkov v Katare otvorili novinári na globálnej konferencii v Los Angeles. Otázkou bolo, či FIFA použije svoje zisky na odškodnenie a pomoc rodinám, ktorých manželia a otcovia zomreli v Katare počas prác.

Prezident FIFA Gianni Infantino povedal, že migrujúci pracovníci v Katare sú hrdí na tvrdú prácu, píše Indian Express.

Odpovedal tak na otázku novinárov, ktorí sa ho pýtali na trpiacich robotníkov v tejto krajine. Tí stavajú štadióny a infraštruktúru pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta v Katare.

Povedal, že robotníci tak zarobili na živobytie pre seba a svoju rodinu. „Namiesto toho, aby dostali charitu,“ dodal Infantino.

Tému pracovníkov v Katare otvorili novinári na globálnej konferencii v Los Angeles. Jednou z tém bolo, či FIFA použije svoje zisky na odškodnenie a pomoc rodinám, ktorých manželia a otcovia zomreli v Katare počas prác.

Infantino sa priamej odpovedi vyhol a pozornosť odviedol na zavedenie minimálnej mzdy a rozšírenie pracovného práva v Katare.

„Nezabudnime na jednu vec, keď hovoríme o tejto téme, ktorou je práca, dokonca aj tvrdá práca, že Amerika je krajinou prisťahovalectva. Aj moji rodičia emigrovali z Talianska do Švajčiarska,“ povedal prezident FIFA.

MS 2022 v Katare
Zdroj: Gettyimages/Eurasia Sport Images-Contributor


„Ak niekomu dáte prácu, dokonca aj v ťažkých podmienkach, dávate mu dôstojnosť a hrdosť. Nie je to charita. Nikomu nič nedáte so slovami ,zostaň, kde si‘,“ dodáva.

Tvrdí, že na stavbách súvisiacich so štadiónmi zomreli iba traja ľudia. Podľa denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na portál Indian Express, ich tam pritom zahynulo najmenej 6 500.

„FIFA nie je svetovou políciou a ani nie je zodpovedná za všetko, čo sa vo svete deje. Ale vďaka FIFA a futbalu sme dokázali vyriešiť problémy 1,5 milióna pracovníkov.“

Katar v roku 2018 zmenil dlho kritizovaný pracovný systém. Migrujúci pracovníci od tohto roku môžu zmeniť prácu pred vypršaním svojej súčasnej zmluvy tým, že ju rozviažu, a bez nutnosti získania povolenia od svojho zamestnávateľa.

Svetové organizácie na ochranu základných ľudských práv sa však domnievajú, že množstvo z avizovaných, ale aj zavedených zmien ostalo „iba na papieri“.

Tému moderného otroctva v kontexte výstavby futbalových štadiónov v Katare sme podrobnejšie rozobrali v tomto článku, kde sa o celej téme dozvieš viac.
Domov
Zdieľať
Diskusia