Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
3. novembra 2022, 8:36
Čas čítania 1:12

Kaliňákova kauza únosu Vietnamca sa nekončí. V Nemecku súdia údajného spolupáchateľa, obžaloba spomína vládny hotel Bôrik

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Generálny prokurátor Maroš Žilinka prípad na Slovensku uzavrel. Podľa neho sa nepotvrdilo, že bol podnikateľ Thanh skutočne u nás.

V Nemecku sa začal súdny proces v kauze únosu Vietnamca, informuje denník SME. Pred súd v Berlíne sa postavil mladý Vietnamec Anh T. L. žijúci v Česku, ktorého podozrievajú, že sa na únose podieľal. Podľa obžaloby podnikateľa pred únosom špehoval. Prokurátor si myslí, že podozrivý šoféroval dodávku, v ktorej Thanha prevážali. 

Trasa prevozu únoscu sa podľa obžaloby začínala v berlínskom parku Tiergarten a končila pri vládnom hoteli Bôrik v Bratislave, píše SME.

Opäť sa vynárajú podozrenia, že sa na únose Vietnamca podieľalo Slovensko s vedomím vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý akékoľvek prepojenie dlhodobo odmieta. 

Žilinka sa kauze pred novinármi vyhýbal

Kauzu na Slovensku definitívne uzavrel generálny prokurátor Maroš Žilinka krátko po svojom vymenovaní do funkcie. Otázkam ku kauze sa pred novinármi vyhýba.

Kauzu únosu Vietnamca pôvodne Žilinka zastavil s odôvodnením, že nebolo preukázané, že tento človek vôbec bol na Slovensku. Vysvetľovať ju išiel do televízie TA3, kde nedostal konfrontačné otázky. „Redaktor nepôsobil zorientovane a nepoložil mu otázky, ktoré sa týkajú kontroverzií v prípade únosu Vietnamca,“ komentovala výkon moderátora Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Zatiaľ nie je známe, či nové skutočnosti z Nemecka budú mať vplyv na prípadne otvorenie prípadu na Slovensku. Krajská prokuratúra v Bratislave neodpovedala na otázky denníka SME. 

Žilinka
Zdroj: TASR/Martin Baumann

K údajnému únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu došlo konkrétne v júli 2017. Z Nemecka ho tajná služba previezla do Prahy a v Bratislave ho naložila omámeného do slovenského vládneho špeciálu.

Delegácia v špeciáli priletela do Bratislavy, pričom ju vraj sprevádzal šéf protokolu ministerstva vnútra Radovan Čulák. Neskôr sa presunuli na stretnutie do vládneho hotela Bôrik. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi.

Nemecko preto vyšetrovalo možné porušenie medzinárodného práva Vietnamom, pričom sa zaoberalo aj možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

Domov
Zdieľať
Diskusia