Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Kamila Šebestová TASR
31. októbra 2022, 13:30
Čas čítania 2:24

Leštič topánok, bývalý väzeň či záchranca chudobných. Toto je staronový brazílsky prezident Lula da Silva

Kategória:
Refresher
Uložiť Uložené
Leštič topánok, bývalý väzeň či záchranca chudobných. Toto je staronový brazílsky prezident Lula da Silva
Zdroj: AP Photo/Andre Penner

Éra krajne pravicového Jaira Bolsonara končí. Nahradí ho 77-ročný exprezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro vo svojej funkcii končí. Kontroverzného pravicového politika nahrádza ľavičiar s o poznanie dlhším menom Luiz Inácio Lula da Silva. Výhra bola veľmi tesná – prezident „Lula“ (ako ho prezývajú brazílske médiá) zvíťazil len o jedno percento. V Brazílii zastával funkciu prezidenta už od roku 2002 do 2010 a v 77 rokoch sa vracia späť do svojho kresla. 

Mnohí Brazílčania sa však z tejto výhry tešia, najmä pre politický štýl Jaira Bolsonara, ktorý opakovane urážal LGBTI+ komunitu, zľahčoval pandémiu a podporoval ťažbu v amazonských pralesoch. Tiež odmietol odsúdiť inváziu na Ukrajinu a s obdivom sa vyjadroval o Putinovi.

Lula chce viesť krajinu inak. Sľubuje zjednotenie národa, prísnu environmentálnu politiku, no aj posilnenie globálneho obchodu. Kto je 77-ročný prezident Brazílie, ktorý začínal ako pouličný leštič topánok?

Leštil ľuďom topánky

Luiz Inácio Lula da Silva mal ako prvý zo svojej rodiny vlastný dom, univerzitný titul a minimálnu mzdu. Jediný brazílsky prezident pochádzajúci z robotníckej triedy však nemal ľahké začiatky. V detstve odišiel zo školy, aby si zarábal tým, že leštil ľuďom topánky. V 17 rokoch si podľa portálu Washington Post v továrni odfaklil malíček a neskôr sa začal politicky angažovať v ľavičiarskych zväzoch a organizoval viacero štrajkov proti vtedajšej brazílskej vláde.

Spolu so skupinou intelektuálov a umelcov založil ľavicovú Stranu práce, ktorá dnes patrí medzi najsilnejšie politické organizácie v Brazílii. Jeho detstvo je zrejme jeden z dôvodov, prečo sa počas svojho prvého prezidentského obdobia tak veľmi zameriaval na boj proti chudobe. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Luiz Inácio Lula da Silva (@lulaoficial)

Boom brazílskej ekonomiky

Brazília zažívala počas vládnutia Lulu zlatú éru. Dodnes ho preto mnohí Brazílčania považujú za najobľúbenejšieho prezidenta. Brazílii sa darilo najmä vďaka medzinárodnému obchodu a vývozu do Číny. Lula sa však preslávil najmä sociálnou podporou chudobných rodín, ktorým štát platil za to, že posielali deti do školy.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Týmto si podľa denníku Time získal časť najchudobnejšej populácie Brazílie. Jeho vláda údajne pomohla miliónom ľudí, ktorí žili na pokraji chudoby. Z prezidentskej kancelárie odchádzal s veľmi dobrou reputáciou.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Luiz Inácio Lula da Silva (@lulaoficial)

580 dní za mrežamiTou však otriaslo obvinenie z korupcie. V roku 2018 ho odsúdili na takmer desať rokov za prijatie úplatku od brazílskej štátnej firmy Petrobras, píše BBC. Lula mal úplatkom spôsobiť straty vo výške 12,6 miliardy dolárov. Lula korupciu odmietal a jeho právnici tvrdili, že prokurátor nemá dostatok dôkazov. Zatknutie viedlo k tomu, že musel prerušiť prezidentskú kandidatúru v roku 2018. 

Prepustili ho však po 580 dňoch, keď sa zistilo, že sudca ilegálne spolupracoval s prokurátorom. Na základe týchto informácií uznali jeho nevinu.

„Snažili sa ma pochovať zaživa, no predsa tu som,“ povedal vo svojom prejave po víťazstve v prezidentských voľbách. 

Návrat do hry 

Jair Bolsonaro za sebou zanechal rozbúrenú Brazíliu. Rozdeľoval obyvateľov v témach ako pandémia, globálne otepľovanie či LGBTI+ komunita. Sedemdesiatsedemročný Lula chce, naopak, Brazíliu zjednotiť, na čom zakladal aj svoju kampaň. „Budem prezidentom všetkých Brazílčanov, aj tých, ktorí ma nevolili. Táto krajina potrebuje mier a jednotu. Obyvatelia už nechcú medzi sebou bojovať,“ povedal vo svojom prejave po voľbách. 

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Otázne je, či sa mu podarí spojiť krajinu v neistých časoch. Lulu totiž čaká ťažká úloha – zdolať rastúcu infláciu, stabilizovať ekonomiku a zachrániť amazonské pralesy. Okrem toho sa bude musieť dohodnúť s parlamentom, v ktorom má Bolsonarova strana stále veľký vplyv, upozorňuje Washington Post

Lulu inaugurujú 1. januára 2023. K víťazstvu mu blahoželali viacerí svetoví lídri vrátane Joea Bidena či Emmanuela Macrona. Ozval sa aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa „spolieha na zabezpečenie ďalšieho rozvoja rusko-brazílskej spolupráce“.

Luiza Inácio Lula da Silva však odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu, i keď v interview pre Time podotkol, že je za ňu vraj spoluzodpovedný aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Po zvolení sa ohradil proti zbraniam so slovami: „Brazílčania chcú namiesto zbraní knihy.“

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Luiz Inácio Lula da Silva (@lulaoficial)

Domov
Zdieľať
Diskusia