Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tímea Krauszová TASR
23. októbra 2022, 9:46
Čas čítania 1:21

Čínsky prezident Si Ťin-pching je o krok bližšie k diktátorovi. Snem ho opätovne zvolil za šéfa Komunistickej strany Číny

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Čínsky prezident Si Ťin-pching je o krok bližšie k diktátorovi. Snem ho opätovne zvolil za šéfa Komunistickej strany Číny
Zdroj: TASR/AP

Pokračuje v pozícii šéfa strany, a zrejme si tým zaistil aj prezidentský palác.

Čínsky prezident Si Ťin-pching si v nedeľu zaistil tretie päťročné funkčné obdobie na poste generálneho tajomníka Komunistickej strany Číny. Takmer s určitosťou to znamená, že v marci bude na výročnom zasadnutí čínskeho parlamentu, Národného ľudového kongresu, znova zvolený za prezidenta. Si Ťin-pching je tak najmocnejším čínskym politikom od čias Mao Ce-tunga.

Vodcom až do smrti?

Dnes 69-ročný politik sa k moci dostal v roku 2012. V roku 2018 zrušil prezidentský limit dvoch funkčných období, ktorý so zámerom zabrániť ďalšej diktatúre podobnej Maovi zaviedol v 80. rokoch vtedajší čínsky vodca Teng Siao-pching. Otvoril tým možnosť stať sa doživotným vodcom krajiny.

Účastníci otváracej ceremónie 20. zjazdu Čínskej komunistickej strany skláňajú hlavy na pamiatku padlých súdruhov vo Veľkej sále ľudu v Pekingu 16. októbra 2022.
Účastníci otváracej ceremónie 20. zjazdu Čínskej komunistickej strany skláňajú hlavy na pamiatku padlých súdruhov vo Veľkej sále ľudu v Pekingu 16. októbra 2022. Zdroj: TASR/AP

Zhruba 2300 delegátov 20. zjazdu vládnucej Komunistickej strany v sobotu vybralo približne 200-členný ústredný výbor strany. Ten v nedeľu na svojom prvom zasadnutí zvolil 25-členné politbyro, v ktorom prvýkrát za uplynulých 25 rokov nie je ani jedna žena.

Si Ťin-pching bol tiež opätovne zvolený za predsedu Ústrednej vojenskej komisie.

Novým premiérom sa môže stať tajomník výboru Komunistickej strany v Šanghaji Li Čchiang, ktorý bol v nedeľu zvolený do stáleho výboru. Ten vo funkcii nahradí súčasného premiéra Li Kche-čchianga, ktorý má odstúpiť z funkcie v marci, keďže jeho meno od soboty nefiguruje na zozname funkcionárov.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Znovuzvolený šéf strany novinárov povedal, že úprimne ďakuje strane za prejavenú dôveru. „Čína sa nemôže vyvíjať bez sveta a svet tiež potrebuje Čínu,“ povedal. Dodal, že po viac než 40 rokoch úsilia smerom k reformám a otváraniu sa, dokázala Čína podľa neho „dva zázraky: rýchly ekonomický rozvoj a dlhodobú sociálnu stabilitu“.

Exprezidenta vyviezli zo sály

Detailne naplánovanú ceremóniu narušila neočakávaná udalosť. Bývalý čínsky prezident Chu Ťin-tchao musel zo sály náhle odísť. Chu, ktorý je predchodcom súčasného čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, bol počas ceremónie usadený po Si Ťin-pchingovej ľavici. Neskôr ho tamojší stevardi odviedli z pódia.

Na videu, ktoré zverejnila AFP, možno vidieť, ako sa stevard opakovane snaží Chu Ťin-tchaoa zdvihnúť zo sedadla, čo upútalo pozornosť okolosediacich predstaviteľov. Exprezident asi minútu hovoril s prezidentom a premiérom predtým, než ho vyviedli. Dôvody nie sú jasné, čínska cenzúra rýchlo vymazala akékoľvek príspevky odkazujúce na incident z čínskych sociálnych sietí.

22. októbra 2022, 18:06 Čas čítania 1:10 VIDEO: Čínskeho exprezidenta náhle odviedli zo zjazdu komunistov. Cenzúra zasiahla proti príspevkom na sociálnych sieťach VIDEO: Čínskeho exprezidenta náhle odviedli zo zjazdu komunistov. Cenzúra zasiahla proti príspevkom na sociálnych sieťach
Domov
Zdieľať
Diskusia