Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. októbra 2022, 16:29
Čas čítania 0:50

Medzinárodný deň pre zdravé prsia: samovyšetrenie prsníkov a sonografia pomáhajú odhaliť rakovinu včas

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Karcinóm prsníka postihuje najmä ženy vo veku nad 50 rokov, čoraz viac sa však presúva do mladších vekových kategórií.

Pravidelné samovyšetrenie prsníkov v spojení so sonografiou a s mamografiou, ako aj účasť na skríningu umožňujú odhaliť rakovinu prsníka včas. Upozornila na to Stanislava Bošiaková z Onkoinfo.sk pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa pre zdravé prsia.


„Včasná diagnostika znamená šancu na menej invazívnu liečbu a v prípade prognosticky priaznivých nádorov aj na dobrú prognózu dlhodobého prežívania,“ uviedla Bošiaková.

K základným pilierom prevencie patrí aj zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa napríklad pravidelný pohyb, obmedzenie alkoholických a sladených nápojov, racionálnu výživu s obmedzením živočíšnych tukov, červených druhov mäsa, dostatok ovocia, zeleniny a vlákniny.

Karcinóm prsníka postihuje najmä ženy vo veku nad 50 rokov, čoraz viac sa však objavuje aj v mladších vekových kategóriách. Približne jednu z piatich žien zastihne rakovina prsníka vo veku mladšom ako 50 rokov. Ako upozornila Bošiaková, s diagnózou a liečbou sú spojené aj nezdravotné, najmä socioekonomické a psychické dosahy na ženu a jej rodinu.

19. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 6:33 Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor)

„Aj pacientky s pokročilým ochorením žijú medzi nami, mnohé pracujú, starajú sa o svoje rodiny. Spoločnosť im, žiaľ, venuje veľmi málo pozornosti,“ dodala.

Pacientka po ukončení liečby vyžaduje dlhoročný poliečebný manažment. Zhruba u jednej tretiny pacientok prejde podľa Bošiakovej ochorenie po čase do pokročilého štádia. Približne u piatich percent žien je nádor diagnostikovaný v pokročilom štádiu s postihnutím vzdialených orgánov už v čase stanovenia prvej diagnózy.

Domov
Zdieľať
Diskusia