Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
4. októbra 2022, 17:20
Čas čítania 1:16

Štvrtine detí na Slovensku prvýkrát nalejú alkohol rodičia doma. V 70 % prípadov im ponúknu pivo, lebo je to „mäkký alkohol“

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Deti ochutnávajú alkohol doma, lebo rodičia považujú pivo a víno za mäkký alkohol.

Deti najčastejšie ochutnávajú pivo, považované spolu s vínom za mäkký alkohol. Približne štvrtina detí vo veku 12 až 14 rokov sa prvýkrát stretne s alkoholom doma, kde im ho podajú sami rodičia. Upozornil na to Tomáš Huba z občianskeho združenia Fórum Pi s rozumom s tým, že rozdelenie na mäkký a tvrdý alkohol neexistuje.


„V takmer 70 percentách prípadov ponúkajú rodičia deťom pivo, mysliac si, že je rozdiel medzi mäkkým a tvrdým alkoholom. Je to však iba najrozšírenejší mýtus o alkohole. Dva a pol deci 12-stupňového piva má rovnaké množstvo alkoholu ako deci vína či tri centilitre liehoviny. Mäkký a tvrdý alkohol jednoducho neexistuje, účinky sú rovnaké,“ uviedol Huba.


Na žiakov siedmeho ročníka základnej školy sa preto zameriava projekt Hovorme o alkohole.

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Zdroj: Flickr/Leonid Mamchenkov

„Práve v tomto veku sa deti prestávajú považovať za deti, no ešte stále sú vnímavé voči vplyvu dospelých. Navyše spravidla v tom čase prvýkrát prichádzajú do kontaktu s alkoholom, preto patria k jednej z najrizikovejších skupín,“ spresnil Huba s tým, že ide o šiesty ročník projektu, do ktorého sa zapojilo vyše 15 000 žiakov zo 190 škôl po celom Slovensku.

Deťom sa zdá pitie alkoholu normálne Lektorka Zuzana Žilinčíková podotkla, že deti považujú pitie alkoholu za normálne, keďže pijú aj dospelí.

„Na rodičoch vidia, že si alkoholom kompenzujú svoje problémy, a tak sa tiež pokúšajú zahnať alkoholom svoju vlastnú samotu, nudu a frustráciu. Od kamarátov zas majú informácie, že alkohol uvoľňuje zábrany, dvíha sebavedomie, zlepšuje náladu,“ doplnila. Zákaz alkoholu je tiež veľmi častým dôvodom, prečo deti podľa nej siahnu po fľaške.


Pre siedmakov nie je problém dostať sa k alkoholu, cigaretám či iným drogám. Zároveň z prieskumu vyplynulo, že s prvou skúsenosťou s alkoholom sa rodičom zveruje len 41 percent detí.

1. marca 2024, 9:30 Čas čítania 3:47 Bývalý erotický salón v Bratislave pretvorili na moderné bistro. Chystajú unikátny koncept pod holým nebom Bývalý erotický salón v Bratislave pretvorili na moderné bistro. Chystajú unikátny koncept pod holým nebom

„Aj preto je potrebné systematicky a komplexne v spolupráci s odborníkmi oslovovať mládež aj dospelých a hovoriť s nimi o zodpovednej konzumácii alkoholu, no tiež iných návykových látok tak, aby pochopili všetky dôsledky,“ doplnil Huba.

Domov
Zdieľať
Diskusia