Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
29. septembra 2022, 20:19
Čas čítania 1:12

NATO podnikne protiopatrenia za sabotáž na plynovod Nord Stream. Varuje pred rozhodnou odozvou

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Aliancia uviedla, že všetky doposiaľ dostupné informácie potvrdzujú, že poškodenie plynovodu je výsledkom zámerného, ľahkomyseľného a nezodpovedného sabotérskeho činu.

NATO vo štvrtok oznámilo, že podnikne protiopatrenia za akékoľvek útoky na kritickú infraštruktúru niektorej zo svojich 30 členských krajín. Reagovalo tak na údajnú sabotáž na plynovodoch Nord Stream v Baltskom mori. 


„Po akomkoľvek zámernom útoku voči infraštruktúre spojencov bude nasledovať spoločná a rozhodná odozva,“ uviedli vo vyhlásení veľvyslanci členských krajín pri NATO. Poškodenie potrubí v mori medzi Ruskom a Nemeckom označili za hlboko znepokojujúce.


Aliancia uviedla, že všetky doposiaľ dostupné informácie potvrdzujú, že poškodenie plynovodu je výsledkom zámerného, ľahkomyseľného a nezodpovedného sabotérskeho činu. Úniky z potrubí ohrozujú lodnú dopravu a životné prostredie.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Zdroj: TASR/AP Olivier Matthys

Rusi dávajú od Nord Streamu ruky preč

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok povedal, že zásah do potrubia Nord Stream by nebol možný bez účasti štátnych aktérov. „Vyzerá to ako teroristický útok, pravdepodobne uskutočnený na úrovni krajín,“ povedal.


Peskov odmietol vyjadrenia o tom, že v oblasti úniku boli spozorované ruské vojnové lode. V okolí bolo podľa jeho slov viac bojovej techniky NATO než Ruska. „Je to veľmi nebezpečná situácia, ktorá si vyžaduje rýchle vyšetrenie,“ dodal hovorca Kremľa.


Začiatkom tohto týždňa zaznamenali na plynovodoch úniky na troch miestach. Švédska pobrežná stráž vo štvrtok hlásila štvrtý únik. Plynovody nie sú v prevádzke, no stále sú naplnené plynom, ktorý začal unikať, píše AP. Švédsko, Dánsko, Nemecko i Rusko začali tieto incidenty vyšetrovať.

Únik plynu z Nord Streamu 2.
Únik plynu z Nord Streamu 2. Zdroj: Nórske ozbrojené sily forsvaret.dk

Ako vznikol kontroverzný plynovod?
Plynovod Nord Stream má dĺžku viac ako 1 200 kilometrov a pod hladinou Baltského mora prepája centrálu v ruskom meste Vyborg s centrálou v nemeckom meste Lubmin na severnom pobreží krajiny. Aj keď projekt odštartoval v roku 1997, trvalo osem rokov, kým vôbec ruský Gazprom v roku 2005 začal s výstavbou, píše BBC.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Oficiálne otvorenie plynovodu sa uskutočnilo 21. júna 2011. Na ceremónii sa zúčastnila vtedajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová, ruský prezident Dmitrij Medvedev, francúzsky premiér François Fillon a holandský premiér Mark Rutte. 

Viac o plynovode si prečítaš v tomto článku

Domov
Zdieľať
Diskusia