Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
22. septembra 2022, 12:32
Čas čítania 1:15

Parlament opäť nefunguje, zablokovali ho Fico, Pellegrini, extrémisti a Boris Kollár

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Poslanci opäť využili obštrukciu.

Poslanci Národnej rady SR preložili hlasovanie o úprave paragrafu 363 Trestného poriadku z dielne SaS a o ďalších prerokovaných bodoch z dielne SaS na budúci utorok. Medzi presunutými hlasovaniami je napríklad aj zmena Ústavy SR týkajúca sa funkčného obdobia verejného ochrancu práv či zmena pri doplnkovom dôchodkovom sporení.


Plénum o tom rozhodlo na návrh predsedu parlamentu Borisa Kollára. Ten argumentoval obštrukciou v sále. Pri predchádzajúcom hlasovaní o zaradení nových bodov do programu schôdze totiž nebolo plénum uznášaniaschopné, neprezentovala sa opozícia ani Sme rodina.


Viacerí poslanci sa ohradili voči tomuto postupu. Juraj Šeliga i šéfka klubu SaS Anna Zemanová poukázali na rokovací poriadok. Podľa nich mal predseda najskôr po obštrukcii preveriť uznášaniaschopnosť pléna a až následne dať hlasovať o zmene programu. Zemanová nesúhlasí, aby o jej bode hlasovali až budúci týždeň. Predseda parlamentu reagoval, že parlament bol obštrukciou zablokovaný a hocikedy mohol byť zablokovaný zas.

Boris Kollár
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Mali to spočítané

Predkladateľka návrhu Vladimíra Marcinková tvrdí, že opozícia a Boris Kollár prišli na to, že by novela paragrafu 363 prešla prvým čítaním, preto radšej parlament zablokovali. 

28. júna 2023, 10:40 Čas čítania 0:34 Pýtali sme sa Slovákov, čo hovoria na kauzu Kollár vs. Richterová. Aký majú pohľad na domáce násilie? Pýtali sme sa Slovákov, čo hovoria na kauzu Kollár vs. Richterová. Aký majú pohľad na domáce násilie?

„Dnes sa v parlamente stala kuriózna vec. Mali sme hlasovať o našom návrhu úpravy paragrafu 363, kde som aj ja predkladateľkou. Napočítali sme, že by prešla. Odporcovia tejto zmeny na to prišli, a tak Sme rodina, Hlas, Smer, Republika, ĽSNS a Kuffovci schôdzu zablokovali. Hlasovanie presunuli až na utorok. Pri tom parlament zasadá aj dnes, aj zajtra,“ napísala Marcinková. 


Dodala, že „v utorok to majú na oplátku zrátané oni a o jeden hlas to nemusí prejsť“.

Samotný návrh z dielne SaS spočíva najmä v tom, že generálny prokurátor by už po novom nemohol svojvoľne zrušiť uznesenie o vznesení obvinenia tak, ako to robí Maroš Žilinka v exponovaných kauzách. Podľa Alojza Baránika by mohol dávať generálny prokurátor po novom len negatívne pokyny v neprospech obvineného, nie v jeho prospech.

Návrh má zrejme podporu aj v klube OĽaNO a medzi nezaradenými poslancami, ktorí odišli z koalície. 

Domov
Zdieľať
Diskusia