Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
17. septembra 2022, 20:23
Čas čítania 0:59

V Belehrade sa napriek úradnému zákazu koná dúhový pochod. Pravicoví extrémisti napadli policajtov

Kategória:
News
Uložiť Uložené
V Belehrade sa napriek úradnému zákazu koná dúhový pochod. Pravicoví extrémisti napadli policajtov
Zdroj: TASR/AP

Srbsko patrí k tradične konzervatívnym krajinám so silnou ultra-pravicovou scénou.

Pochod za práva komunity LGBTQ pod názvom Europride sa v Belehrade začal napriek policajnému zákazu. Situáciu v hlavnom meste Srbska monitoruje polícia, ktorá sa účastníkov pochodu LGBTQ snaží oddeliť od ľudí zhromaždených na výzvy pravicových radikálov. Podujatie prebieha za prísnych bezpečnostných opatrení, no napriek tomu prišlo k viacerým blokádam i násilným stretom.

K účastníkom Europride sa podľa srbských médií pripojili viacerí diplomati i poslanci Európskeho parlamentu. Zúčastniť sa chystala aj partnerka srbskej premiérky Any Brnabičovej. Práve premiérka mala dať organizátorom pochodu symbolickú záruku, že podujatie sa odohrá bezpečne a podľa plánu.

K najväčším porušeniam verejného poriadku prišlo zo strany futbalových ultras a pravicových radikálov, ktorí sa zišli na protidemonštrácii a hádzali fľaše do policajtov snažiacich sa izolovať prívržencov oboch táborov. Niekoľko desiatok výtržníkov skončilo v rukách polície. 

Práve obavy z násilných stretov boli hlavným dôvodom zákazu Europridu len štyri dni pred jeho konaním. Zrušenie pochodu podporovali aj motorkárske gangy, pravoslávni kňazi a veriaci spolu s krajne pravicovými nacionalistami. Srbsko je tradične konzervatívna krajina so silnou pravoslávnou cirkvou. Manželstvá homosexuálov nie sú v Srbsku právne uznané a homofóbia je tu stále hlboko zakorenená.

Domov
Zdieľať
Diskusia