Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
18. septembra 2022, 7:35
Čas čítania 0:43

Envirorezort: Slovensko za 30 rokov znížilo emisie skleníkových plynov o takmer 50 %

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Európska únia presadzuje nízkouhlíkovú budúcnosť.

Slovensko znížilo objem emisií podľa Ministerstva životného prostredia v období medzi rokmi 1990 do 2020 takmer o polovicu. Vyplýva to z ostatnej národnej inventúry emisií skleníkových plynov, ktorá pripisuje najvyššiu zásluhu na poklese mitigačným opatreniam, čiže znižovaniu emisií a zároveň zvyšovaniu schopnosti odoberať ich z atmosféry.

klima oxid uhličitý
Zdroj: Unsplash/Chris LeBoutillier/volně k užití

K ďalšiemu znižovaniu množstva skleníkových plynov má prispieť aj nový „zákon o zmene klímy a nízkouhlíkovej transformácii SR“. Podľa envirorezortu tento zákon stanoví ciele zníženia emisií skleníkových plynov pre jednotlivé sektory mimo systému obchodovania s emisnými kvótami. Bude teda regulovať výstavbu, cestnú dopravu, odpady, poľnohospodárstvo a sektor využívania krajiny ako aj zmeny vo využívaní krajiny a lesníctve.

Anketa:
Robí Slovensko pre ochranu planéty dosť?
Áno.
Nie.
Neviem posúdiť.
Áno.
20 %
Nie.
48 %
Neviem posúdiť.
31 %

Slovenská legislatíva je v otázke znižovania množstva skleníkových plynov zásadne ovplyvnená európskou legislatívou, ktorá dlhodobo presadzuje stratégiu budovania nízkouhlíkovej budúcnosti.

K nižším emisiám môžu prispieť aj obyvatelia krajiny. Na Slovensku totiž v rámci cestnej dopravy tvoria až 60,6 percenta emisií osobné autá. Z ich výfukov sa do ovzdušia dostávajú škodlivé látky ako oxidy dusíka, oxid uhoľnatý či pevné častice. Podľa Inštitútu environmentálnej politiky sú vysoké koncentrácie pevných častíc a oxidu dusičitého na Slovensku príčinou asi 1 600 predčasných úmrtí ročne.

Domov
Zdieľať
Diskusia