Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
14. septembra 2022, 18:57
Čas čítania 1:00

V bojoch medzi Arménskom a Azerbajdžanom zahynulo 105 arménskych vojakov, Erdogan a Putin budú rokovať o ich zastavení

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Pohraničné boje medzi bývalými sovietskymi republikami vypukli v utorok.

Prezidenti Turecka a Ruska, Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin, budú tento týždeň v uzbeckom Samarkande rokovať o zastavení bojov medzi Arménskom a Azerbajdžanom. 


„O tejto otázke budeme rokovať s Putinom. Pretože úloha, ktorú zohrali Rusko a Turecko pri ukončení vojny v roku 2020, a následná spoločná práca sú evidentné,“ povedal turecký predstaviteľ, ktorý si želal zostať v anonymite.


„Turecko začalo kontakty na prekonanie problému medzi oboma krajinami. Ten sa musí ukončiť skôr, ako sa ešte viac prehĺbi,“ dodal. Stretnutie Erdogana s Putinom sa uskutoční v piatok popri samite Šanghajskej organizácie spolupráce.


Rusko je hlavnou mocnosťou na Kaukaze a v azerbajdžansko-arménskej konfliktnej zóne má mierové jednotky. Turecko, členská krajina NATO, podporuje Azerbajdžan. „Turecko bude naďalej stáť pri Azerbajdžane v každom zmysle,“ zdôraznil činiteľ.


Šesťtýždňová vojna z jesene 2020 je nazývaná aj ako druhá vojna o Náhorný Karabach. Počas nej zahynulo viac ako 6 500 ľudí a boje ukončilo až Ruskom sprostredkované prímerie. Arménsko súhlasilo s odstúpením časti územia, ktoré kontrolovalo niekoľko desaťročí, v prospech Azerbajdžanu.

Pri bojoch v pohraničí zahynulo 105 arménskych vojakov

Arménsko v stredu oznámilo, že pri najnovšej vojenskej eskalácii na hraniciach s Azerbajdžanom zahynulo najmenej 105 vojakov.

„Momentálne máme informácie o smrti 105 našich vojakov,“ povedal arménsky premiér Nikola Pašinjan v parlamente. Azerbajdžan hlásil svoje straty naposledy v utorok. Podľa ministerstva obrany „v dôsledku rozsiahlej arménskej provokácie“ v pohraničí zahynulo 50 azerbajdžanských vojakov.


Baku v stredu ponúklo Jerevanu vrátenie 100 tiel zabitých vojakov. „Azerbajdžan vyzýva na prímerie a je pripravený Arménsku odovzdať telá 100 arménskych vojakov,“ uviedla štátna komisia pre vojnových zajatcov.

Domov
Zdieľať
Diskusia