Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
9. septembra 2022, 13:12
Čas čítania 1:00

PRIESKUM: Mladí ľudia si cenia demokraciu, nedôverujú politickým stranám

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Demokracia je podľa mladých ľudí najlepší politický systém.

Väčšina mladých ľudí vo veku 15 až 29 rokov verí, že demokracia je najlepší politický systém pre ich život, a súhlasia so zotrvaním v Európskej únii a v NATO. Len necelá štvrtina respondentov si myslí, že dokáže ovplyvniť politické rozhodnutia v krajine. Politickým stranám v určitej miere dôveruje len každý piaty mladý človek na Slovensku.

Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu Rady mládeže Slovenska, ktorý na vzorke 1055 respondentov realizovala v apríli agentúra Focus.

Politickým stranám nedôverujú

Demokraciu ako najlepší systém označilo 83 percent opýtaných a so zotrvaním v EÚ súhlasilo 82 percent. Zotrvanie v NATO podporuje 84 percent mladých. 

Počet mladých ľudí, ktorí si myslia, že majú názory, ktoré sa oplatí si vypočuť, oproti roku 2020 výraznejšie narástol (z 39 percent na 51 percent) a väčšina si myslí, že rozumie, ako funguje spoločnosť a politika (61 percent). Asi tri štvrtiny mladých ľudí by preto uvítali vytvorenie príležitostí, kde by sa mohli stretávať s politikmi, buď v online priestore, alebo priamo fyzicky. Respondenti pozitívne vnímajú aj návrh na stanovenie kvót pre mladých v rôznych rozhodovacích orgánoch a posilnenie mládežníckych organizácií v politike (70 percent).

V prieskume sa mladých ľudí tiež pýtali na dôveru voči rôznym inštitúciám, organizáciám či osobám. Toto sú ich odpovede:
- mládežníckym a študentským iniciatívam dôveruje 71 percent,
- miestnej samospráve 69 percent,
- Európskej únii 68 percent,
- armáde 63 percent,
- NATO 61 percent,
- vedeniu vyšších územných celkov 55 percent,
- polícii 55 percent,
- prezidentke 54 percent,
- mimovládnym organizáciám 53 percent,
- súdom 38 percent,
- vláde 30 percent a
- politickým stranám iba 21 percent.
Domov
Zdieľať
Diskusia