Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
7. septembra 2022, 17:33
Čas čítania 2:25

6 mužov prepadlo auto, namierili zbraň na modelku a znásilnili ju. Modelka prežila peklo, v komentároch sa jej Slováci smejú

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Krátko po útoku sa zrútila a pokúsila sa siahnuť si na život.

Bývalá modelka a televízna hviezda Katie Price v pripravovanom dokumente pre britský Channel 4 spomína traumatizujúcu skúsenosť z roku 2018. V tom čase pracovala na projekte v Južnej Afrike, kde natáčala reality šou Quest Red, My Crazy Life pre ITV. Glamour modelku kedysi známu pod pseudonymom Jordan tam znásilnila skupina útočníkov, pričom na ňu mierili zbraňou.

O jej výpovedi informujú britské médiá Independent a Daily Mail. Zo zážitku sa dodnes spamätáva, krátko potom sa pokúsila spáchať samovraždu, psychiatri jej diagnostikovali posttraumatickú stresovú poruchu.

V komentároch pod príspevkom slovenských Topiek však ľudia jej skúsenosť nielenže spochybňujú, ale sa jej aj vysmievajú. Nejde o výnimočný jav, spochybňovanie a výsmech obetí sa na sociálnych sieťach deje často. Klikni sem pre viac informácií o tom, ako reagovať, keď ti niekto povie o násilí, ktoré prežil.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Katie Price (@katieprice)

Len zázrakom prežili

Price otvorene o tom, čo prežila, hovorí v dokumente Katie Price: Trauma and Me, ktorý má premiéru vo štvrtok. „Keby sme mali bezpečnostnú službu, mohli si poradiť so šiestimi chlapmi, ktorí nás prepadli, držali ma, namierili na mňa zbraň a znásilnili ma,“ hovorí 44-ročná matka piatich detí pre Channel 4. Dokument sa venuje tomu, čo sa stalo po útoku a ako sa s traumou po násilí známa modelka vyrovnala. Polícia produkčnému tímu neskôr povedala, že mali šťastie, že útok vôbec prežili.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Cestou z Johannesburgu do Swazilandu skupina mužov prepadla ich autá, ktoré vyrabovali: sústredili sa na mobily, prenosné počítače, pasy, hotovosť a šperky. Zrejme len nedopatrením im nechali všetko príslušenstvo na natáčanie. Katie Price po útoku vyhodili z auta počas jazdy.

Krátko po tejto udalosti sa modelka v roku 2018 psychicky zrútila. „Mala som depresie, trpela som posttraumatickou stresovou poruchou a pokúsila som sa zabiť... Nechcela som tu byť,“ hovorí otvorene. Prepadla alkoholu a mala aj ťažkú nehodu pod vplyvom, ktorú však prežila. Keďže sa nemala s kým rozprávať, začala piť, hoci to spätne veľmi ľutuje. Svoju PTSD napokon začala riešiť, istý čas strávila na psychiatrickej klinike, zároveň dodnes chodí na terapiu a učila sa, ako sa s minulosťou vyrovnať. 

Reakcia Slovákov? Rasizmus a posmešky

Strach z toho, že ľudia im neuveria, prenesú na nich vinu alebo sa im budú posmievať, je jeden z hlavných dôvodov, prečo obete nenahlasujú sexuálne násilie. A to napriek tomu, že sexuálne násilie zažije na Slovensku každá 20. žena. Zdá sa však, že osveta je pri témach násilia a jeho prevencie stále veľmi dôležitá. Podľa komentárov pod príspevkom magazínu Topky, ktorý o prípade Katie Price takisto napísal článok, totiž ľudia obetiam stále neveria.

Nechýba tam niekoľko rasistických poznámok a stereotypov. Okrem toho modelke vyčítajú, že nemala do Afriky chodiť. Podľa ľudí v komentároch sa nemala „promenádovať“ či „ukazovať“ a vyčítajú jej, že si o znásilnenie koledovala.

Časť komentárov pod príspevkom magazínu Topky.
Časť komentárov pod príspevkom magazínu Topky. Zdroj: screenshot Facebook/Topky

Odborníci z oblasti sexuálnych zločinov však opakovane upozorňujú, že jediný, kto nesie zodpovednosť za násilie, je jeho páchateľ. Prenášanie viny na obete dokáže prehĺbiť ich psychickú traumu a zároveň ich môže odradiť od toho, aby o násilí vôbec niekedy povedali. Až dve tretiny obetí sa na políciu nikdy neobrátia.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Psychické problémy, úzkosti, depresia, problém nadväzovať zdravé vzťahy alebo aj PTSD, ktorou trpí Katie Price, môžu byť následkom fyzického alebo sexuálneho násilia. Refresher mesiace hovoril s viacerými ženami, ktoré prežili znásilnenie alebo inú formu sexuálneho násilia. Dodnes nesú následky toho, čím si museli prejsť. Klikni sem a prečítaj si viac o tom, čo ešte prispieva k tomu, že obete tieto skutky nenahlasujú na polícii.

Kontakty pre psychologickú a ďalšiu pomoc:
– Bezplatná 24-hodinová linka dôvery Nezábudka: 0800 800 566
– Online poradňa Ligy za duševné zdravie
– Národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212
– Nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska: 0903 519 550, [email protected] 
– Adresár koordinačno-metodického centra obsahuje kontakty pre každý kraj.
Domov
Zdieľať
Diskusia