Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
7. septembra 2022 o 14:17
Čas čítania 1:09

Rusko zarába na predaji ropy, plynu a uhlia viac, ako investuje do vojny na Ukrajine

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Rekordné príjmy z predaja spôsobili rastúce ceny fosílnych palív, a to aj napriek zníženiu celkového objemu vývozu.

Rusko zarába na vývoze fosílnych palív viac, než vynakladá na vojnu na Ukrajine. Súčet príjmov z vývozu fosílnych palív z Ruska od začiatku vojny na Ukrajine prekonal celkový objem nákladov na inváziu do susednej krajiny. Podrobný výpočet ziskov a nákladov má na svedomí neziskové Centrum pre výskum energie a čistého ovzdušia (CREA) so sídlom v Helsinkách.

Príjmy Ruska z predaja ropy, zemného plynu a uhlia dosiahli za šesť mesiacov od napadnutia Ukrajiny 158 miliárd eur. Odhadované náklady Kremľa na vojnu na Ukrajine sa za rovnaké obdobie vyšplhali „len“ na 100 miliárd.

Najväčším dovozcom je od začiatku vojny Európska únia, ktorá Rusku za dovoz palív zaplatila približne 85 miliárd eur. Nasleduje Čína s 35 miliardami a Turecko s 11 miliardami.

V rámci Európskej únie bolo za takmer pol roka od začiatku agresie najväčším dovozcom Nemecko, ktoré od Ruska nakúpilo fosílne palivá za 19 miliárd eur. Nasleduje ho Holandsko s transakciami vo výške 11,1 miliardy a Taliansko s akvizíciami za 8,6 miliardy. 

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Vedúci analytik CREA a jeden z autorov správy Lauri Myllyvirta poukazuje na to, že rekordné príjmy z predaja sú spôsobené rastúcimi cenami fosílnych palív, a to aj napriek znižovaniu objemu vývozu.

Celkový objem exportu fosílnych palív z Ruska klesol za šesť mesiacov od vojny na Ukrajine o 18 %. Najvýraznejší pokles zaznamenalo Rusko do krajín Európskej únie, kam objem vývozu klesol o 35 %. Pokles objemov smerujúcich do Európy Rusko čiastočne nahrádza zvýšeným vývozom do Indie, Číny, Spojených arabských emirátov, Egypta a do Turecka.

Domov
Zdieľať
Diskusia