Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Viktor Kniš TASR
7. septembra 2022, 8:57
Čas čítania 2:30

Ficove zlaté mince aj Pellegriniho šoféra už parlament riešiť nebude. Opozícia kauzu upratala, kým koalícia riešila samu seba

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Koaliční poslanci neprišli na hlasovanie parlamentného výboru, opozícia si tak odhlasovala zastavenie konania voči šéfom Smeru-SD a Hlasu-SD.

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií zastavil v utorok konanie voči šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi v súvislosti so zlatými mincami, ako aj voči lídrovi mimoparlamentného Hlasu-SD Petrovi Pellegrinimu za využívanie vozidla. 

Podľa Denníka N sa opozícii podarilo stopnúť konanie voči Pellegrinimu, lebo mnohí koaliční poslanci chýbali. „Nebol tam napríklad Milan Vetrák z OĽaNO či Jozef Kanuščák a Tomáš Lehotský (obaja z SaS),“ píše Denník N a pripomína, že výbor zasadal deň po odchode SaS z koalície.

Strana SaS mala v čase zasadnutia výboru poslanecký klub, na ktorom sa dohodovali na ďalšom postupe. Dohodli sa napríklad na tom, že ak príde do parlamentu návrh na odvolanie Igora Matoviča, jednohlasne ho podporia. 

Fico sa sťažoval na chate 

Podnet voči Ficovi podali ešte v minulom roku organizácia Transparency International Slovensko, ako aj poslanci Ján Benčík a Radovan Kazd. TIS upozornila na medializované informácie, podľa ktorých mali Ficovi z kancelárie ukradnúť 50-tisíc eur a zlaté mince. V majetkovom priznaní za rok 2020 Fico podľa TIS uvádzal iba príjmy z politiky. Žiadali teda preveriť, či sú majetkové priznania Fica úplné, respektíve pravdivé.

11. apríla 2024, 16:30 Čas čítania 4:29 Alagič aj Végh sa sťažujú, že pre názor prišli o kšeft: Je na značkách, s kým chcú spolupracovať, hovorí odborník Alagič aj Végh sa sťažujú, že pre názor prišli o kšeft: Je na značkách, s kým chcú spolupracovať, hovorí odborník

Robert Fico sa na nahrávkach z chaty sťažoval, že kameru pred kanceláriou má vypnutú, aby nikto nevedel, s ktorými osobami sa zvykne stretávať. Kamerové záznamy získala polícia, keď s povolením súdu odpočúvala poľovnícku chatu, v ktorej sa stretávali Robert Fico, Robert Kaliňák, syn Tibora Gašpara, otec Norberta Bödöra a Marek Para. 

„My máme kameru pred mojimi dverami vypnutú kvôli tomu, kto chodí do mojej kancelárie, teda do toho sektora, máme kameru dole. Peniaze ukradli… Počas 14 minút to bolo asi… Kladiem si otázku, že či to nebola tá krádež krycia, že či nehľadali niečo iné, nemal som tam nič také,“ hovorí šéf Smeru na zázname.

Robert Fico krádež podľa svojich slov nenahlásil, lebo by musel vysvetľovať, ako je možné, že má v kancelárii viac peňazí, ako zarobí z poslaneckého platu za rok. „Nie, nie, ja som s tým nič, však čo budem komu hlásiť… Čo by to pomohlo… Lebo komu budem vysvetľovať, že som mal 50-tisíc v kancelárii, alebo niečo podobné,“ hovorí na zázname šéf Smeru. Fico bol kvôli krádeži vypovedať na polícii. 

Susko priblížil, že sa nepreukázalo porušenie zákona. Výbor sa vecou podľa jeho slov nemohol zaoberať, keďže nemal dôkaz o hodnote mincí a s tým by súvisela aj potreba uvádzania v majetkovom priznaní.

Fico
Zdroj: Facebook/Robert Fico, Aktuality.sk

Pellegriniho osobný šofér za tisíce

Výbor mal tiež riešiť Pellegriniho majetkové priznania v súvislosti s využívaním auta a šoféra cez spoločnosť SAD Zvolen. Podnet podala skupina poslancov za OĽaNO. 

19. marca 2024, 12:30 Čas čítania 7:27 Pellegrini si predvolebnú návštevu Moskvy v roku 2020 vybavil cez Orbána Pellegrini si predvolebnú návštevu Moskvy v roku 2020 vybavil cez Orbána

Pellegrini mal podľa nich porušiť zákon tým, že neuviedol v majetkovom priznaní využívanie vozidla a tiež to, že sprostredkoval obchod ako verejný funkcionár so spoločnosťou s majetkovou účasťou štátu. Poslanci podľa Suska nedodali dôkazy. Pellegrini využívanie auta uviedol v priznaní za rok 2021, za rok 2020 nie. Vysvetlil to tým, že vtedy neboli dôvody to preukazovať v majetkovom priznaní.

Pellegrini po medializácii prípadu argumentoval tým, že kým bol vo funkcii podpredsedu parlamentu, mal podobnú službu od štátu. Po odchode z postu si však Hlas-SD ako nová strana podľa jeho slov nemohla podobnú službu dovoliť a rozhodli sa pre „outsourcing.“

„Dostávame za to normálne faktúry a riadne si ich platíme. Nemôžeme si dovoliť zamestnávať ľudí s tým, že možno o rok sa nám nepodarí zabezpečiť financovanie. Čo ich budeme prepúšťať?“ pýtal sa.

Samotný šofér má podľa zistení novinárov Denníka N bližšie k dopravcovi ako k politickej strane, aj keď ho paradoxne platí autobusový dopravca. Auto, v ktorom sa vozí Peter Pellegrini, šoféruje Viliam Dolinský, ten je však oficiálne zamestnancom SAD Zvolen. Platia mu 2600 eur mesačne. Výročná správa Hlasu-SD za rok 2020 neobsahuje ani zmienku o prenájme automobilu, ktorý stojí viac ako 70-tisíc eur, nespomína ani osobného šoféra alebo iného zamestnanca. Expremiér Peter Pellegrini sa v minulosti viackrát firmy zastal, napríklad v spore s Banskobystrickým samosprávnym krajom.

Domov
Zdieľať
Diskusia