Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
6. septembra 2022, 18:33
Čas čítania 1:37

Krajiny EÚ navrhli sťaženie vízovej politiky pre ruských občanov. Na pas neuznanej Doneckej republiky sa sem nikto nedostane

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Rusi a Rusky sa tak ľahko von z krajiny nedostanú. Žiadosť o víza bude drahšia a jej posúdenie potrvá oveľa dlhšie.

Európska komisia predstavila niekoľko návrhov namierených voči Rusku. Jedným z nich je dosiahnuť sprísnenie vízového režimu pre občanov Ruska cestujúcich do krajín EÚ. V ďalšom navrhuje prestať uznávať ruské pasy vydané v tých regiónoch Ukrajiny, ktoré sú pod ruskou kontrolou.

Pasy z okupovaného Chersonu či Záporožia neplatia

Rusko teraz na Ukrajine vydáva svoje pasy najmä obyvateľom okupovaných častí Chersonskej a Záporožskej oblasti. Ak však členské krajiny návrh Komisie prijmú, nahradí doterajšie dobrovoľné opatrenia jednotlivých členských krajín EÚ, ktoré ich po prvý raz zaviedli v reakcii na ruskú anexiu Krymu v marci 2014. V praxi žiadne ruské pasy vydané na území Ukrajiny, ktoré nie sú pod centrálnou vládou, nebudú členovia Únie uznávať.

To však nie je všetko, ani tí s platnými pasmi sa do Únie len tak nedostanú.

Nemali by mať ľahký prístup do EÚ

EÚ mala s Ruskom dohodu o zjednodušení vízového režimu. Podľa nej na pobyty kratšie ako 90 dní v priebehu obdobia 180 dní neboli potrebné víza. Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ však minulý týždeň rozhodli o pozastavení tejto dohody z roku 2007. Išlo o reakciu na pokračujúcu vojnu na Ukrajine.

Na základe tohto rozhodnutia sa tak menia podmienky na získanie víz pre občanov Ruskej federácie.

Ruskí občania budú musieť na víza do Únie čakať dlhšie a platiť za ne viac. Poplatok za žiadosť o víza do krajín schengenskej zóny sa podľa návrhu EK zvýši zo súčasných 35 na 85 eur. Štandardná lehota na spracovanie žiadostí sa zároveň predĺži z 10 na 15 dní, pričom v niektorých prípadoch sa môže ich skúmanie predĺžiť až na 45 dní.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Tieto opatrenia by mali podľa očakávaní výrazne obmedziť počty vstupných víz vydávaných pre občanov Ruskej federácie. „Rusi by nemali mať ľahký prístup do Európskej únie a cestovanie do EÚ s cieľom turizmu nie je ľudským právom,“ vyhlásila eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová, ktorá súbor opatrení predstavila.

Ide o razantnú a jednotnú reakciu členských krajín Únie na porušovanie medzinárodného práva a zločiny, ktoré Rusko pácha na Ukrajincoch. Podľa Johanssonovej tým Rusko podkopáva európsku aj globálnu bezpečnosť a stabilitu. Komisárka dodala, že pripravujú aj sprísnenie procesu skúmania žiadostí o víza pre ruských občanov.

Ministri zahraničných vecí EÚ minulý týždeň rokovali aj o návrhoch na úplný zákaz vydávania víz Rusom, v tejto otázke však členské štáty nemajú jednotný názor. Za takýto zákaz sú najmä východné a severské členské štáty. Proti sú Nemecko či Francúzsko, podľa ktorých by to bol kontraproduktívny krok brániaci cestovať na Západ napríklad ruským disidentom.

Domov
Zdieľať
Diskusia