Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
6. septembra 2022, 14:56
Čas čítania 1:20

Prokurátorky z prípadu kňaza, ktorý zneužil malé dievča, prídu o funkcie. Rozhodol o tom Maroš Žilinka

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Prišli o funkcie.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka zrušil oprávnenie dvoch prokurátoriek, ktoré pracovali na prípade kňaza z Dolného Kubína, informujú TV noviny. Toho odsúdili za sexuálne zneužívanie 13-ročného dievčaťa. Prokurátorky o prácu prišli, pretože podkvalifikovali stíhaný skutok, čo umožnilo kňazovi „vyviaznuť“ s miernym trestom.

Pôvodne sme v článku informovali, že obe prokurátorky prišli o prácu, za chybu sa ospravedlňujeme.

Kňaz dievča zneužíval tri roky, za čo mu hrozilo niekoľko rokov vo väzení. Sudkyňa však napokon prijala návrh prokuratúry a schválila dohodu o vine a treste. Kňaza odsúdili na tri roky so štvorročným podmienečným odkladom a tento rozsudok už nemôže zvrátiť ani ministerstvo spravodlivosti, ani samotná generálna prokuratúra. Za spravodlivé tresty už vznikla aj petícia.

Prišli o funkcie

Konkrétne ide o námestníčku Okresnej prokuratúry v Dolnom Kubíne a o okresnú prokurátorku v Dolnom Kubíne. Obom zanikne oprávnenie vykonávať funkciu vedúceho prokurátora na jeseň, v prípade námestníčky k 10. septembru a v prípade okresnej prokurátorky k 31. októbru. Pre TV noviny to potvrdil hovorca GP Dalibor Skladan.

Anketa:
Súhlasíš s rozhodnutím generálneho prokurátora?
Áno.
Nie.
Áno.
93 %
1465 Hlasov
Nie.
7 %
115 Hlasov

Postup námestníčky predtým kritizoval generálny prokurátor Maroš Žilinka. „Námestníčka okresnej prokurátorky postupom pri výkone dozoru nad dodržiavaním zákonnosti v prípravnom konaní nezabezpečila náležité zistenie skutkového stavu veci, získané dôkazy nesprávne vyhodnotila a aj v dôsledku toho nesprávne a neúplne právne kvalifikovala skutok,“ zdôraznil Žilinka. Miernejšie posúdenie tak viedlo k miernejšiemu trestu, ktorý podľa generálneho prokurátora nezodpovedal okolnostiam prípadu.

Prípadom sa zaoberala aj dnes už bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá si takisto vyžiadala spis. „Som presvedčená, že sú tu vážne nedostatky ohľadom právnej kvalifikácie,“povedala vo vyjadrení pre médiá. Podľa nej mal kňaz dostať iný trest, a to aj v prípade, že by bol odsúdený na základe dohody o vine a treste.

Refresher sa téme trestov v prípadoch znásilnenia či sexuálneho násilia venuje v rozsiahlom článku. Podmienečné tresty v prípadoch sexuálneho zneužívania alebo znásilnenia sú pomerne bežné. Podľa analytičiek a odborníčok je síce pri podmienke možnosť udeliť povinnosti a obmedzenia (napríklad povinná terapia alebo zákaz priblíženia sa), ani tie sa u slovenských sudcov a sudkýň netešia veľkej „popularite“. Prečítaj si o tom viac.

Domov
Zdieľať
Diskusia