Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
16. augusta 2022, 13:13
Čas čítania 1:10

Maroš Žilinka zasahuje v prípade kňaza, ktorý dostal za sexuálne obťažovanie len podmienku. Na vine je aj prokurátorka

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Generálny prokurátor avizuje vyvodenie „personálnej konzekvencie“.

Maroš Žilinka sa na podnet ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej vložil do prípadu kňaza Františka, ktorý dostal za sexuálne obťažovanie len podmienečný trest.

Za zločin sexuálneho zneužívania maloletého dievčaťa odsúdil Okresný súd Dolný Kubín na konci júna kňaza Františka na trojročný trest s podmienečným odkladom na štyri roky. Sudkyňa sa stotožnila s návrhom prokuratúry a schválila dohodu o vine a treste.

Generálny prokurátor na sociálnej sieti Facebook oznámil, že námestníčka okresnej prokurátorky v Dolnom Kubíne nepostupovala v kauze sexuálneho zneužívania v súlade so zákonom. Žilinka avizuje vyvodenie personálnej konzekvencie. Hovorí o podkvalifikovaní skutku.

Maroš Žilinka.
Maroš Žilinka. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák


„Námestníčka okresnej prokurátorky postupom pri výkone dozoru nad dodržiavaním zákonnosti v prípravnom konaní nezabezpečila náležité zistenie skutkového stavu veci, získané dôkazy nesprávne vyhodnotila a aj v dôsledku toho nesprávne a neúplne právne kvalifikovala skutok,“ zdôraznil Žilinka.


Miernejšie právne posúdenie stíhaného skutku podľa generálneho prokurátora vyústilo do neprimerane nízkeho trestu, ktorý nezodpovedal okolnostiam prípadu, jeho následkom a závažnosti. Krajskému prokurátorovi v Žiline nakázal prijať účinné opatrenia, aby k obdobným porušeniam zákonnosti v budúcnosti nedochádzalo.

Proti rozsudku v prípade kňaza z Oravy už vznikla aj verejná petícia.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vyzvala generálneho prokurátora, aby v tomto prípade konal. V liste ho požiadala, „aby vo veci urobil riadny dohľad, tak ako mu náleží v zmysle jeho kompetencií, a rovnako dôsledne sledoval aj ďalšiu kauzu, ktorá je z tohto okolia“. Kolíková si vypýtala spis spomínaného prípadu 27. júna po tom, ako sa časť verejnosti ohradila voči trestu.

O tom, ako sa pripraviť, ak chce človek podať trestné oznámenie o znásilnení alebo zneužívaní, sme pripravili prehľadný článok. Vysvetľujeme v ňom, čo obete čaká na polícii, ako dlho bude v priemere trvať súd a s akým výsledkom môžu rátať. Väčšina prípadov sa končí podobne ako kňaz z Oravy: ak páchateľa odsúdia, s veľkou pravdepodobnosťou dostane „len“ podmienku.
Domov
Zdieľať
Diskusia