Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
23. augusta 2022, 19:17
Čas čítania 0:51

V Rakúsku klesajú ceny benzínu rýchlejšie ako u nás. Pumpy menia ceny aj dvakrát za deň

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Na rýchlejšie zníženie cien už reagujú aj slovenskí motoristi.

Slováci v Rakúsku znova natankujú lacnejšie ako doma. Ceny pohonných látok u našich západných susedov pritom na prelome júna a júla presahovali úroveň dvoch eur, kým my sme tankovali priemerne „len“ za 1,95. Dnes rakúske benzínky zlacňujú rýchlejším tempom, hoci podľa TVnoviny.sk ich už čoskoro dobehneme.

Cena ropy na svetových trhoch klesá od začiatku leta. Reakcie jednotlivých štátov sú však tradične odlišné. Na Slovensku sa dnes cena benzínu ustálila na hranici euro sedemdesiattri, no v Rakúsku je už o pár centov lacnejší.

benzinka
Zdroj: Unsplash/Aron Yigin/na voľné použitie

Slováci žijúci v rakúskom pohraničí na cenový rozdiel už stihli zareagovať a mnohí dnes opätovne tankovali v obciach Wolfsthal, Kittsee či Hainburg. Niektorí z nich dokonca cez víkend mohli natankovať aj za 1,65 eura za liter.

Cenotvorba je v Rakúsku tradične flexibilnejšia a ceny pohonných látok na pumpách reagujú na zmeny na svetových trhoch omnoho rýchlejšie. Je bežné, že rakúske pumpy svoje ceny menia aj dvakrát za deň.

Anketa:
Tankuješ v zahraničí?
Pravidelne.
Občas.
Len keď musím.
Pravidelne.
36 %
95 Hlasov
Občas.
34 %
91 Hlasov
Len keď musím.
30 %
78 Hlasov

​Príčinu pomalšieho pádu cien na Slovensku vysvetľuje analytik poradenskej spoločnosti Finlord Boris Tomčiak aj tým, že Slovnaft dováža väčšiu časť ropy do Maďarska, kde prebieha plánovaná údržba rafinérie Duna patriacej koncernu MOL.

Tomčiak predpokladá, že situácia sa čoskoro stabilizuje a „ceny na Slovensku poklesnú tak, že doženú zníženie cien v okolitých krajinách“. Cena pohonných látok by podľa neho mala klesať v celej Európe aj počas nasledujúcich týždňov.

Domov
Zdieľať
Diskusia