Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
23. augusta 2022, 10:04
Čas čítania 0:39

FOTO: Webbov teleskop odhalil detaily Jupitera a jeho mesiace i prstence

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené

Takto vyzerá najväčšia planéta Slnečnej sústavy.

Teleskop Jamesa Webba zaznamenal nové zábery planéty Jupiter. Profesorka Imke de Paterová, ktorá viedla pozorovanie najväčšej planéty Slnečnej sústavy, je z výsledkov nadšená. „Aby som bola úprimná, skutočne sme nečakali, že to bude také dobré,“ cituje jej slová CNN.

Jupiter
Zdroj: NASA

Fotografie odhaľujú galaxie v pozadí, no v popredí vidíme Jupiter, jemné prstence planéty a malé mesiace Amalthea a Adrastea. Detailnosť záberov je úchvatná a prekvapila aj vedeckú obec. Na zábere vidno tiež Veľkú červenú škvrnu, ktorá však odráža slnečné žiarenie, a preto vyzerá ako biela. Ide o známu búrku, ktorá by dokázala pohltiť celú Zem.

Jupiter
Zdroj: NASA

Webbov teleskop nás ešte v júli potešil výnimočnou farebnou fotografiou vesmíru, akú svet doposiaľ nevidel. Galaxie na fotografii zhotoveného teleskopom Jamesa Webba sú staré 4,6 miliardy rokov. 

Pri odhalení fotografie americký prezident Joe Biden vyhlásil, že Webbov teleskop je „jedným z najväčších technických úspechov ľudstva“. Na zariadení spolupracovali Európska vesmírna agentúra (ESA), Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a Kanadská kozmická agentúra (CSA). Ďalekohľad Jamesa Webba vypustili do vesmíru 25. decembra 2021.

12. júla 2022, 7:38 Čas čítania 1:19 FOTO: Takýto vzdialený a ostrý vesmír sme ešte nevideli. Teleskop Jamesa Webba poslal prvú farebnú fotku FOTO: Takýto vzdialený a ostrý vesmír sme ešte nevideli. Teleskop Jamesa Webba poslal prvú farebnú fotku
Domov
Zdieľať
Diskusia