Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
18. augusta 2022, 12:37
Čas čítania 0:43

Japonsko chce motivovať ľudí k pitiu alkoholu. Mladá generácia naň stratila chuť a krajina prichádza o dane

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Kampaň sa stretla aj s kritikou.

Mladí Japonci pijú stále menej alkoholu, čo sa v krajine odráža aj na nižších daňových príjmoch. Štát preto plánuje zakročiť. Národná daňová agentúra prišla s netradičnou kampaňou Sake Viva!, ktorou chce podporiť občanov k pitiu alkoholických nápojov, píše BBC

Podľa štatistík Japonci v roku 2020 pili menej alkoholu ako v roku 1995. Ide o pokles zo zhruba 100 litrov ročne na 75 litrov. Daňové príjmy z alkoholu podľa The Japan Times medzi rokmi 1980 až 2020 celkovo poklesli z približne 5 percent na 1,7 percenta.

15. mája 2021, 14:30 Čas čítania 8:15 Vieš, čie pivo piješ? Toto sú majitelia známych pív na Slovensku a v Česku Vieš, čie pivo piješ? Toto sú majitelia známych pív na Slovensku a v Česku

Do celoštátnej súťaže s nápadmi na zatraktívnenie alkoholu sa môžu prihlásiť ľudia od 20 do 39 rokov. Návrhy sa predkladajú iba do konca septembra a výhercovia s pomocou odborníkov v priebehu novembra vytvoria jednotlivé koncepty reklám. Podľa japonských médií bola táto výzva čiastočne prijatá s kritikou, ktorá poukazovala na propagovanie nezdravých návykov.

Úpadok v alkoholických štatistikách, presnejšie v pití piva, je pozorovateľný aj na Slovensku. Podľa posledných údajov ľudia v našej krajine za minulý rok vypili najmenej piva za posledných 30 rokov. Štatistický úrad (ŠÚ) SR informoval, že na hlavu jedného Slováka v roku 2021 pripadlo 120 pollitrov piva.

Anketa:
Piješ častejšie a väčšie množstvá ako tvoji rodičia a starí rodičia?
Určite áno.
Asi rovnako.
Menej.
Neviem to naisto.
Určite áno.
21 %
Asi rovnako.
17 %
Menej.
56 %
Neviem to naisto.
6 %
Domov
Zdieľať
Diskusia