Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
13. augusta 2022, 15:43
Čas čítania 0:40

Prvé húfnice Zuzana 2 sú už na Ukrajine. Cieľom je pomôcť našim ukrajinským priateľom, vyhlásil Jaroslav Naď

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Polovica sľúbeného materiálu je už v rukách nášho východného suseda.

Ukrajina si prevzala prvú polovicu samohybných húfnic Zuzana 2. Slovensko štvoricu húfnic dodalo prostredníctvom štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta Defence, ktorá patrí pod Ministerstvo obrany. Kontrakt na komerčný predaj štát s Ukrajinou uzatvoril ešte v júni.

„Na základe uzatvorenej obchodnej zmluvy si ukrajinská strana prevzala prvé štyri kusy 155 milimetrovej samohybnej kanónovej húfnice Zuzana 2,“ uviedol riaditeľ štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta Defence Alexander Gurský. Celkovo by mal štát dodať Ukrajine osem húfnic.

12. augusta 2022, 17:30 Čas čítania 0:53 Bývalý ruský prezident Medvedev sa vyhráža Európe: V jadrových elektrárňach sa môžu prihodiť incidenty Bývalý ruský prezident Medvedev sa vyhráža Európe: V jadrových elektrárňach sa môžu prihodiť incidenty

Aj týmto spôsobom sa podľa šéfa rezortu obrany Jaroslava Naďa Slovensko zaradilo medzi štáty, ktorých pomoc je pre Ukrajinu najviac citeľná. Minister obrany tvrdí, že kontakt Slovenska s Ukrajinou je pravidelný, intenzívny a vedený tak, aby bola naša pomoc pre Ukrajinu čo najefektívnejšia, najadresnejšia a v konečnom dôsledku život zachraňujúca.

„Pretože to je naším primárnym cieľom - prispieť k záchrane čo najväčšieho počtu životov a pomôcť našim ukrajinským priateľom zastaviť toto bezdôvodné a bezbrehé krviprelievanie,“ vyhlásil minister Naď. Podľa šéfa rezortu obrany sú delostrelecké systémy v rámci vojny na Ukrajine kľúčovým prvkom bojovej podpory, a tak slovenské húfnice určite padnú vhod.

Zuzana 2
Zdroj: TASR - Roman Hanc
Domov
Zdieľať
Diskusia