Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
12. augusta 2022, 17:30
Čas čítania 0:53

Bývalý ruský prezident Medvedev sa vyhráža Európe: V jadrových elektrárňach sa môžu prihodiť incidenty

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Medvedev v súvislosti so situáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni pohrozil západným krajinám útokom na ich elektrárne.

„Európski lídri by sa mali mať na pozore pred ,možnými incidentmi‘ v jadrových elektrárňach vo svojich krajinách,“ znel príspevok na sociálnej sieti Telegram od bývalého ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva. Píše o tom The Moscow Times.

Slová napísal v súvislosti s komentovaním situácie, ktorá sa už dlhšie odohráva v Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine. Tá je najväčšia svojho druhu v Európe. 

Útoky na Záporožskú elektráreň sa opäť zopakovali minulý týždeň. Z ostreľovania sa navzájom obviňuje Rusko a Ukrajina. Podľa Medvedeva je vina pripísaná ruským silám obyčajná hlúposť, ktorej neuverí ani hlúpe „rusofóbne“ publikum. Z ostreľovania obviňuje Kyjev a jeho západných ochrancov. Tí by podľa neho boli schopní spôsobiť haváriu, ako bola tá v Černobyľskej jadrovej elektrárni v roku 1986.

Zástupca šéfa ruskej Bezpečnostnej rady Medvedev, ktorý bol kedysi považovaný za prozápadného, povedal od začiatku rusko-ukrajinského konfliktu niekoľko protizápadných  a protiukrajinských vyhlásení. V máji napríklad varoval Západ, že posielanie zbraní na Ukrajinu by mohlo viesť k zástupnému konfliktu.

Dodal, že by mohol eskalovať „do jadrovej vojny v plnom rozsahu“.

Ako je na tom Záporožská jadrová elektráreň?

Napriek ostreľovaniu v súčasnosti elektráreň nepredstavuje bezpečnostné riziko. Uviedol to generálny tajomník Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi počas zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku. 

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Napriek tomu, že experti MAAE predbežne zhodnotili, že neexistuje „žiadne bezprostredné ohrozenie," Grossi sa vyjadril, že sa to môže kedykoľvek zmeniť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia