Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
12. augusta 2022, 17:30
Čas čítania 0:53

Bývalý ruský prezident Medvedev sa vyhráža Európe: V jadrových elektrárňach sa môžu prihodiť incidenty

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Medvedev v súvislosti so situáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni pohrozil západným krajinám útokom na ich elektrárne.

„Európski lídri by sa mali mať na pozore pred ,možnými incidentmi‘ v jadrových elektrárňach vo svojich krajinách,“ znel príspevok na sociálnej sieti Telegram od bývalého ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva. Píše o tom The Moscow Times.

Slová napísal v súvislosti s komentovaním situácie, ktorá sa už dlhšie odohráva v Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine. Tá je najväčšia svojho druhu v Európe. 

Útoky na Záporožskú elektráreň sa opäť zopakovali minulý týždeň. Z ostreľovania sa navzájom obviňuje Rusko a Ukrajina. Podľa Medvedeva je vina pripísaná ruským silám obyčajná hlúposť, ktorej neuverí ani hlúpe „rusofóbne“ publikum. Z ostreľovania obviňuje Kyjev a jeho západných ochrancov. Tí by podľa neho boli schopní spôsobiť haváriu, ako bola tá v Černobyľskej jadrovej elektrárni v roku 1986.

Zástupca šéfa ruskej Bezpečnostnej rady Medvedev, ktorý bol kedysi považovaný za prozápadného, povedal od začiatku rusko-ukrajinského konfliktu niekoľko protizápadných  a protiukrajinských vyhlásení. V máji napríklad varoval Západ, že posielanie zbraní na Ukrajinu by mohlo viesť k zástupnému konfliktu.

Dodal, že by mohol eskalovať „do jadrovej vojny v plnom rozsahu“.

Ako je na tom Záporožská jadrová elektráreň?

Napriek ostreľovaniu v súčasnosti elektráreň nepredstavuje bezpečnostné riziko. Uviedol to generálny tajomník Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi počas zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku. 

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Napriek tomu, že experti MAAE predbežne zhodnotili, že neexistuje „žiadne bezprostredné ohrozenie," Grossi sa vyjadril, že sa to môže kedykoľvek zmeniť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia