Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
3. augusta 2022, 14:25
Čas čítania 1:12

Fico a Kaliňák sa zatiaľ vyhli obžalobe. Prokurátor chce zopakovať niektoré úkony a doplniť dôkazy

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Vyšetrovateľ podal návrh na obžalobu Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, podľa prokurátora je ešte priskoro.

Policajný vyšetrovateľ navrhol podať obžalobu na obvineného expremiéra Roberta Fica, exministra vnútra Roberta Kaliňáka a ďalších v kauze Súmrak.

Návrh špeciálnej prokuratúre doručili v pondelok. Vyplýva to z informácií Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý na sociálnej sieti ďalej uviedol, že poverený zástupca špeciálneho prokurátora vrátil vec vyšetrovateľovi s pokynom na doplnenie dokazovania.

fico
Zdroj: TASR

Treba zopakovať niektoré úkony 

Okrem expremiéra a exministra vnútra navrhol vyšetrovateľ podať obžalobu aj na nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra a policajného exprezidenta Tibora Gašpara. „Z dôvodu procesného pochybenia vyšetrovateľa bude potrebné niektoré úkony zopakovať a zároveň do spisového materiálu doplniť ďalšie dôkazy, preto vrátil vec vyšetrovateľovi s pokynom na doplnenie dokazovania,“ zdôvodnila prokuratúra.


Poverený zástupca špeciálneho prokurátora zároveň v stredu rozhodol o sťažnostiach obvinených proti uzneseniu o vznesení obvinenia.

„O spôsobe rozhodnutia budeme informovať až po doručení uznesenia oprávneným osobám. Podotýkame, že o sťažnostiach rozhodol v internej lehote na rozhodnutie o takej sťažnosti upravenej opatrením špeciálneho prokurátora,“ zdôraznil ÚŠP.


K prieťahom v postupe dozorujúceho prokurátora v konaní o sťažnostiach podľa špeciálnej prokuratúry nemohlo dôjsť, keďže bolo o nich rozhodnuté v internej lehote bez potreby jej predĺženia. „Zo strany generálneho prokurátora SR však boli vytknuté dozorujúcemu prokurátorovi prieťahy v predložení sťažnosti, a preto tento v záujme vylúčenia akýchkoľvek aj nedôvodných pochybností o rýchlosti jeho konania prikročil k štúdiu spisového materiálu prioritne ihneď po jeho doručení,“ doplnili.


ÚŠP odmietol akékoľvek útoky a špekulácie týkajúce sa zákonnosti jeho postupu v tejto trestnej veci a trvá na tom, že vo veci sa postupuje v súlade so všetkými zásadami trestného konania v primeraných lehotách tak, aby bol dosiahnutý účel trestného konania.


Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v apríli v rámci kauzy Súmrak obvinil expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

Domov
Zdieľať
Diskusia