Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
29. júla 2022, 19:53
Čas čítania 1:15

Americká basketbalistka Brittney Grinerová by mala byť súčasťou výmeny väzňov. Sergej Lavrov je s USA pripravený vyjednávať

Kategória:
Šport
Uložiť Uložené
Americká basketbalistka Brittney Grinerová by mala byť súčasťou výmeny väzňov. Sergej Lavrov je s USA pripravený vyjednávať
Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Washington mal Kremľu pripraviť presný menný zoznam väzňov, ktorých by chcel z Ruska dostať domov do USA.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov je vraj v prípade basketbalistky Brittney Grinerovej pripravený rokovať, píše Independent.

Údajne by mal už čoskoro telefonovať s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom. Témou bude výmena väzňov, ktorej súčasťou má byť práve Grinerová.

Washington mal Kremľu pripraviť presný menný zoznam väzňov, ktorých by chcel z Ruska dostať domov do USA. Okrem Grinerovej bude reč aj o Paulovi Whelanovi. Toho obvinili zo špionáže.

Protihodnotou by mal byť ruský obchodník so zbraňami Viktor Bouta. Samotný Lavrov počas návštevy Uzbekistanu potvrdil, že Moskva eviduje oficiálnu žiadosť o telefonát. Podľa vlastných slov je na telefonát pripravený. „Budem počúvať, čo mi chce povedať,“ povedal Rus na margo žiadosti USA.

Basketbalistka Brittney Grinerová.
Basketbalistka Brittney Grinerová. Zdroj: Getty Images/Christian Petersen-Staff

Podobné informovanie verejnosti o možnej výmene väzňov je raritou. „Vieme, že o takýchto témach sa diskutuje bez zverejňovania informácií a za zatvorenými dverami. Za normálnych okolností sa o tom verejnosť dozvie, až keď je všetko dohodnuté,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Dvojnásobnú zlatú olympijskú medailistku a hráčku tímu WNBA Phoenix Mercury Brittney Grinerovú zatkli ešte vo februári. Na moskovskom letisku jej počas kontroly našli v batožine konopný olej do elektronickej cigarety.

Zatkli ju 17. februára, krátko pred vypuknutím vojny na Ukrajine. Už v tom čase boli vzťahy medzi Ruskom a USA napäté. Väznenie Grinerovej vyvolalo medzi športovou obcou v USA vlnu kritiky.

Basketbalistke moskovský súd predĺžil väzbu už dvakrát. Naposledy vypovedala, že síce nevie, ako sa jej olej dostal do batožiny, no lekár jej odporučil užívať kanabis na liečbu bolestí súvisiacich s herným vyťažením.

Anketa:
Väzní Rusko Brittney Grinerovú nezákonne?
Áno, je to politická hra
Nie, našli jej zakázanú látku
Áno, je to politická hra
66 %
Nie, našli jej zakázanú látku
34 %

Podľa jej slov nemala nijaký zlý úmysel preniesť zakázanú látku do Ruska, kam smerovala. Tam mala hrať za Jekaterinburg, pretože v tom čase bolo v USA po sezóne. S ruským tímom vyhrala v minulosti štyrikrát ženskú Euroligu. V prípade dokázania viny hrozí 32-ročnej Grinerovej až desať rokov väzenia. 

Basketbalistke by podľa amerických médií mohla v celej veci priťažiť aj skutočnosť, že je homosexuálka. Rusko má v tejto otázke prísne pravidlá.

Domov
Zdieľať
Diskusia