Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
16. júla 2022, 20:55
Čas čítania 1:15

Cukríky Skittles v USA vraj obsahujú nebezpečný toxín. Výrobca pred rokmi sľúbil, že ho prestane používať

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Cukríky Skittles v USA vraj obsahujú nebezpečný toxín. Výrobca pred rokmi sľúbil, že ho prestane používať
Zdroj: Unsplash/Karsten Winegeart/volně k užití

Výrobca cukríkov pred rokmi deklaroval, že látku do Skittles prestane pridávať.

Výrobca populárnych cukríkov Skittles podľa novej žaloby z americkej Kalifornie údajne celé roky tajil, že produkt obsahuje „známy toxín“ oxid titaničitý. Spoločnosť Mars Inc, ktorá Skittles vyrába, podľa Jenile Thames ohrozuje svojím výrobkom osoby konzumujúce cukríky, pretože čelia vyššiemu riziku zdravotných komplikácií, informuje The Guardian.

Thames obviňuje výrobcu, že ľudí neinformuje o možnej genotoxicite, čo je „schopnosť chemickej látky meniť DNA“. Zákazníčke sa nepáči, že aj keď Mars Inc vie o rizikách oxidu titaničitého, ba čo viac, dokonca v roku 2016 verejne deklaroval, že ho vo svojich výrobkoch postupne prestane používať, spoločnosť tak neurobila.

Oxid titaničitý pre zdravotné riziká v roku 2019 zakázalo napríklad Francúzsko a viac ho výrobcovia v produktoch používať nesmú. Mars Inc v reakcii na tento zákaz podľa žalobkyne zareagoval tak, že ho bude rešpektovať a chemickú látku už cukríky nebudú obsahovať. Z tohto dôvodu Thames tvrdí, že spoločnosť celý čas vedela, aký nebezpečný môže oxid titaničitý byť pre človeka.

28. marca 2024, 8:45 Čas čítania 0:44 Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej

Podľa žaloby spoločnosť naďalej predáva Skittles s oxidom titaničitým na americkom trhu, kde dostatočne neinformuje zákazníkov o ingredienciách, ktoré cukríky obsahujú. Ľudia vraj nevedia, čo konzumujú a aké to môže mať následky na ich zdravie.

Niektoré obaly Skittles pritom uvádzajú, že cukríky látku obsahujú, iné zase tvrdia opak, a tak podľa žaloby zákazníci často nemajú ako s určitosťou vedieť, či konkrétne balenie látku obsahuje alebo ide o šaržu výroby bez oxidu titaničitého.

Thames teraz žiada kalifornský súd, aby sa k žalobe mohli pripojiť zákazníci z celého štátu a svoje sťažnosti spojiť. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, ktorý reguluje potraviny v Európskej únii, v roku 2021 uviedol, že oxid titaničitý už viac „nemôže byť považovaný za bezpečný ako prídavná látka v potravinách“.

Domov
Zdieľať
Diskusia