Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2022, 8:44
Čas čítania 0:41
Martin Adam Pavlík TASR

V chorvátskej Dalmácii vypukli veľké požiare. Ľudia pri Šibeniku opúšťajú domovy

V chorvátskej Dalmácii vypukli veľké požiare. Ľudia pri Šibeniku opúšťajú domovy
Zdroj: Unsplash/Spencer Davis
NEWS CHORVÁTSKO POŽIAR POŽIARE V CHORVÁTSKU SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Oblasť zasiahol najhorší požiar za posledných desať rokov.

V chorvátskej Dalmácii v stredu vypukli tri veľké požiare – dva v oblasti Šibenika a jeden v oblasti Zadaru. V Zatone a Rasline pri Šibeniku požiar zasiahol aj obydlia, zhorelo desať až dvadsať domov.


Situáciu komplikuje silný vietor, hasičom pomáhajú aj vojaci a celkovo štyri hasičské lietadlá. Zatiaľ nehlásia zranených, informuje TASR podľa správ Chorvátskej rádiotelevízie (HRT) a webu novín Dnevnik.

Meteorológ Izidor Pelajić na Twitteri zverejnil satelitnú snímku z družice Eumetsat ukazujúcu, že požiare v Dalmácii vidno aj z vesmíru.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: TASR/AP


Do Šibenika v stredu večer pricestoval aj premiér Andrej Plenković. Médiám neskôr povedal, že najhoršia situácia je v Rasline a Zatone. Ide podľa neho o najväčšie požiare tohto leta v Chorvátsku, vláda však zatiaľ neplánuje požiadať o pomoc iné krajiny.



Ako uviedol vedúci odboru civilnej ochrany v Šibeniku Danijel Mileta, oblasť zasiahol najhorší požiar za najmenej desať rokov. Mnoho ľudí opustilo svoje domovy.

Reportérka Dnevnika podvečer informovala o prebiehajúcej evakuácii obyvateľov obcí Raslina a Zaton na člnoch cez morskú zátoku smerom na obec Bilice. Ľudí tam ubytovali v domove dôchodcov a v študentskom internáte.

Domov
Zdieľať
Diskusia