Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júla 2022, 10:07
Čas čítania 1:06
Ema Stanovská

SHMÚ: Na Lomnickom štíte bolo včera teplejšie ako na Orave. Meteorológovia vysvetľujú zaujímavý fyzikálny fenomén

NEWS POČASIE SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Chladná vzduchová hmota, ktorá do našej oblasti natekala po prechode studeného frontu od severu, bola natoľko plytká, že nedokázala prekonávať pohoria.

Piatkové a sobotňajšie búrky priniesli na niektorých miestach na Slovensko výrazné, inde iba veľmi slabé ochladenie. Meteorológovia potvrdili, že teplotné rozdiely boli na našom území veľké. Spozorovali aj zaujímavý fenomén – na druhom najvyššom slovenskom vrchu bolo teplejšie, ako na Orave.

„Po prechode studeného frontu sa u nás väčšinou ochladilo o 7 až 13 °C, na severe miestami aj viac ako o 15 °C. No nie všade sme pocítili tak výrazné ochladenie. V Banskobystrickom kraji sa oproti včerajšiu ochladilo najmenej a teplota tu stále dosahovala do 34 °C, čo je len o málo menej ako včera,“ píše SHMÚ.

„V tom istom čase bolo na Orave 14 – 17 °C. Dokonca na Lomnickom štíte bolo dnešné maximum teploty vyššie (15,5 °C) ako v Tatranskej Javorine (14,5 °C) a v Oravskej Polhore (15,0 °C),“ dopĺňajú.

Meteorológovia vysvetľujú, že tieto zvláštnosti majú rovnakú príčinu. Chladná vzduchová hmota, ktorá do našej oblasti natekala po prechode studeného frontu od severu, bola natoľko plytká, že nedokázala prekonávať pohoria, a bola tak nútená ich obchádzať.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí 24. marca 2024, 6:20

Do záveterných oblastí Západných Karpát sa tak dostala len minimálne, čo sa prejavilo najmä v Banskobystrickom kraji (čiastočne aj v Košickom a Nitrianskom). V menej ochladených oblastiach sa tak aj včera ešte vyskytovali prehánky a búrky. 

Dnes by mala byť malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Ojedinele sa môžu objaviť aj prehánky a búrky. Denná teplota bude dosahovať 29 až 34 °C, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami okolo 27 °C.

Mohlo by ťa zaujímať:
Citáty o láske z obľúbených seriálov a filmov. Výroky plné citov z Euphorie, Priateľov aj Harryho Pottera
10 najlepších erotických filmov (Rebríček)
10 najlepších filmov s českým a slovenským dabingom, ktoré si môžeš pozrieť na Netflixe
Domov
Zdieľať
Diskusia