Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júna 2022, 17:17
Čas čítania 0:34
Martin Adam Pavlík

Na gay pride v Poľsku sa pridali aj tisícky Ukrajincov. V Kyjeve sa pochodovať nemôže kvôli vojne

Na gay pride v Poľsku sa pridali aj tisícky Ukrajincov. V Kyjeve sa pochodovať nemôže kvôli vojne
Zdroj: TASR/AP/Michal Dyjuk
ZAUJÍMAVOSTI LGBT+ POĽSKO PRIDE SPRÁVY ZO SVETA UKRAJINA
Uložiť Uložené

Dva národy sa spojili pre dobrú vec.

K tisícom pochodujúcich Poliakov zastávajúcich menšiny sa vo Varšave pridali aj Ukrajinci, informujú TV Noviny. Takzvaný Pride alebo „Sprievod hrdosti“ sa v Kyjeve konal od roku 2012, tentoraz však boli organizátori nútení kvôli ruskej invázii sprievod zrušiť. Spojili sa preto s tými poľskými.

Sprievod vo Varšave je najväčším gay pride podujatím v strednej Európe. Ako vidno na fotke nižšie, zúčastnil sa ho aj varšavský starosta Rafal Trzaskowski (druhý vpravo) či európska komisárka pre rovnosť Hanna Dalli (vpravo).

Varšavský starosta Rafal Trzaskowski (druhý vpravo) a európska komisárka pre rovnosť Hanna Dalli (vpravo) sa zúčastňujú na pride pochode.
Varšavský starosta Rafal Trzaskowski (druhý vpravo) a európska komisárka pre rovnosť Hanna Dalli (vpravo) sa zúčastňujú na pride pochode. Zdroj: TASR/AP/Michal Dyjuk


Sprievod hrdosti sa mal konať tiež v Nórsku, usporiadatelia ho však na odporúčanie polície zrušili, keďže v noci z piatka na sobotu v Osle vyčíňal pri gay bare London Pub agresívny strelec. Zabil dvoch ľudí a ďalších 21 zranil.

Tajná služba PST dokonca v súvislosti s týmto činom zvýšila stupeň varovania pred terorizmom z miernej na najvyššiu mimoriadnu úroveň. Spravodajská služba totiž preveruje, či nehrozia ďalšie útoky. 

Streľba v Osle.
Streľba v Osle. Zdroj: TASR/AP/Hakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
Domov
Zdieľať
Diskusia