Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. júna 2022, 21:18
Čas čítania 0:36
Jana Chovancová TASR

Lukašenko je pripravený rokovať o preprave ukrajinského obilia cez Bielorusko. Chce za to „kompromisy“

Lukašenko je pripravený rokovať o preprave ukrajinského obilia cez Bielorusko. Chce za to „kompromisy“
Zdroj: TASR/Pavel Orlovsky/BelTA/AP
NEWS ALEXANDR LUKAŠENKO BIELORUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA
Uložiť Uložené

Ukrajina je významným svetovým vývozcom obilia. Po tom, čo Rusko začalo voči nej vojenské ťaženie, nemôže využívať svoje čiernomorské prístavy.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil, že je pripravený rokovať o možnej preprave ukrajinského obilia cez bieloruské územie. Jeho podmienkou však je, že musia byť dosiahnuté určité kompromisy.

Ukrajina je významným svetovým vývozcom obilia. Po tom, čo Rusko začalo voči nej vojenské ťaženie, nemôže využívať svoje čiernomorské prístavy. Vývoz obilia umožní zvýšenie globálnych dodávok v čase hroziacej potravinovej krízy. Jednou z možností je tiež odblokovanie ukrajinských čiernomorských prístavov. 


„Každý je teraz zameraný na logistiku. Dobre, môžeme o tom hovoriť. Nemáme nič proti tomu, aby sa to prepravilo cez územie Bieloruska, ale musia existovať určité kompromisy,“ vyjadril sa Lukašenko pre noviny Belarus Today. Neuviedol však žiadne ďalšie detaily. 

Ruských vývozcov hnojív zasiahli finančné sankcie, ktoré boli uvalené na Moskvu 24. februára. Narušený globálny dodávateľský reťazec zvyšuje riziko potravinovej krízy. António Guterres, generálny tajomník OSN, upozornil, že dohoda o odblokovaní dodávok je ešte ďaleko. „Skutočnosť, že všetko je navzájom prepojené, rokovania mimoriadne komplikuje,“ vyjadril sa Guterres.

Domov
Zdieľať
Diskusia