Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2022, 15:12
Čas čítania 1:18
Tímea Krauszová

Sme proti tomu, aby Boris Kollár dostal na svoje deti 30-tisíc eur ročne. SaS predstavila protinávrh k Matovičovej pomoci rodinám

NEWS IGOR MATOVIČ RICHARD SULÍK SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Vyššie životné minimum, vyšší a dostupnejší príspevok na bývanie. Aj takéto zmeny navrhuje SaS v snahe pomôcť rodinám.

SaS v utorok predstavila protinávrh k balíčku sociálnej pomoci Igora Matoviča. Navrhuje zvýšiť životné minimum, pridať chce aj na príspevku na bývanie, ktorý by mal byť dostupný pre širšie spektrum ľudí. Strana okrem toho navrhuje znížiť krátenie dávok v hmotnej núdzi. Tento balíček opatrení nazvali dáždnikom pomoci a koalícii ho predstavili ešte v pondelok, informoval na tlačovej besede Richard Sulík.

Odporúčané
Igor Matovič predstavil detaily pomoci rodinám. Chce vyvinúť verejný tlak na SaS, aby reformu podporili Igor Matovič predstavil detaily pomoci rodinám. Chce vyvinúť verejný tlak na SaS, aby reformu podporili 16. mája 2022, 15:24

Igor Matovič berie chudobným a dáva bohatým

Sulík na tlačovke povedal, že Matovičov návrh podľa neho vôbec nie je pomocou pre sociálne odkázaných. Naopak, chudobní budú ešte chudobnejší a bohatí zbohatnú. „Sme za pomoc tým, ktorí to potrebujú. Sme proti vyšším daniam a to budeme vetovať a sme zásadne proti tomu, aby sa obce skladali na to, že Kollár bude mať vyše 30-tisíc eur ročne na všetky jeho deti,“ odznelo pred novinármi.

Sulík kritizuje, že na daňový bonus majú platiť obce, ktoré momentálne bojujú s rastúcimi cenami energií. SaS navrhuje svoj balíček financovať z daňových nadpríjmov, tie v roku 2022 dosiahnu výšku asi jednej miliardy eur.

Čo navrhla SaS:
– Životné minimum chce zvýšiť na 280 eur. Plánované zvýšenie v júli je v súčasnosti nastavené na 243 eur.
– Príspevok na bývanie chce zvýšiť zo zhruba 60 na 100 eur pre jednu osobu a zo 100 na 150 eur pre viacčlennú rodinu mesačne. Chce tiež zjednodušiť byrokraciu, nárok by sa preukazoval len raz ročne.
– Navrhuje tiež znížiť krátenie dávok v hmotnej núdzi zo 75 na 50 percent.

Igor Matovič v pondelok predstavil svoj návrh na pomoc rodinám. Prídavky na deti by sa podľa neho mali zvýšiť od júla tohto roka na 30 eur, od januára 2023 na 50 eur. Daňový bonus pre deti do 15 rokov by mal byť od júla 70 eur, na staršie deti 40 eur a od januára na dieťa do 15 rokov 100 eur, na staršie deti polovicu. Na služby deťom, ktoré možno použiť na krúžky, má ísť 50 eur. Celkové náklady na reformu majú byť 1,3 miliardy eur. Návrh podporili všetky koaličné strany okrem SaS.

Domov
Zdieľať
Diskusia