Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2022 o 23:08
Čas čítania 0:51
Jakub Paulík TASR

EÚ by mohla Moldavsku poskytnúť dodatočnú vojenskú podporu. Majú však iba 3 250 vojakov

ZAUJÍMAVOSTI MOLDAVSKO RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Podľa ukrajinských zdrojov by mohlo byť Moldavsko ďalšou krajinou, na ktorú zaútočia ruské jednotky.

Európska únia podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela zvažuje, že by Moldavsku poskytla ďalšiu vojenskú podporu. „Tento rok plánujeme výrazne zvýšiť našu podporu Moldavsku tým, že jeho ozbrojeným silám poskytneme dodatočné vojenské vybavenie,“ vyjadril sa Michel. 

EÚ sa už pritom dohodla, že Moldavsko podporia v oblasti kybernetickej obrany a logistiky. Michel tvrdí, že euroblok pomôže Moldavsku „vyrovnať sa s dôsledkami presahu ruskej agresie na Ukrajine. Zároveň však nechcú zvyšovať napätie. Prezidentka Moldavska Maia Sanduová tvrdí, že aktuálne nezaznamenali bezpečnostné riziko pre svoju krajinu, ale pripravili si aj plány na „pesimistické scenáre“.

Odporúčané
Rozpúta Rusko vojnu v Podnestersku? V poslednej komunistickej krajine Európy sa už strieľa granátometmi na vládne budovy Rozpúta Rusko vojnu v Podnestersku? V poslednej komunistickej krajine Európy sa už strieľa granátometmi na vládne budovy 27. apríla 2022 o 16:30

Tým naráža na informácie, podľa ktorých by Rusko mohlo v dohľadnom čase zaútočiť po Ukrajine aj na Moldavsko. V separatistickom regióne Podnestersko v Moldavsku, ktorý je v blízkosti Ukrajiny, minulý týždeň zaznamenali výbuchy. Streľba sa odohrala aj v obci, kde leží ruský sklad zbraní. Ukrajina upozorňuje, že Rusko sa tak pokúša vytvoriť zámienku na útok. 

TASR píše, že podľa informácií The Times s odvolaním sa na nemenovaných ukrajinských predstaviteľov by Rusko mohlo po úspešnej operácii ľahšie zaútočiť na ukrajinský prístav Odesa. Moldavsko však disponuje len 3 250 vojakmi, a tak by útoku nevedelo príliš dlho odolávať. Ukrajina sa domnieva, že Rusi by mohli vytvoriť ďalší front 9. mája, keď budú oslavovať Deň víťazstva nad fašizmom.

Viac sa o situácii v Podnestersku dočítaš tu.
Domov
Zdieľať
Diskusia