Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti GRANDIOSOFT.
20. apríla 2022, 14:40
Čas čítania 1:33
Sponzorovaný obsah

Jarná údržba rodinného domu a záhrady

ZAUJÍMAVOSTI BÝVANIE DOMÁCNOSŤ ZÁHRADA
Uložiť Uložené

Čoraz viac ľudí dnes považuje záhradkárčenie za plnohodnotný relax a práce okolo rodinného domu za svoje hobby.

Záhrada môže mať tisíce podôb a záleží len na záhradkárovi, aký vzhľad svojmu zelenému kráľovstvu vyberie. Dôvody na domáce majstrovanie a záhradníčenie môžu byť aj rýdzo praktické, pretože vedieť si udržiavať dom v dobrom stave a vypestovať si vlastné ovocie či zeleninu ušetrí v rodinnom rozpočte nemalé finančné prostriedky.

Strecha a fasáda

Na rodinný dom pôsobia celý rok slnečné lúče, dážď, vietor, mráz a sneh, preto každý dom potrebuje aj pravidelnú údržbu. Pokiaľ sa chystáte opraviť strechu, vyčistiť žľaby, ríny či zrenovovať fasádu, jarné mesiace sú na tieto práce tým najvhodnejším obdobím. Pri renovácii domu poskytnú dobrú službu fasádne lešenia, ktoré maximálne zjednodušia všetky práce vo výškach. Ak sa na fasáde vyskytujú trhliny alebo z nej opadávajú časti omietky, bez lešenia sa zrejme pri nahadzovaní novej omietky a pri maľovaní domu nezaobídete. Lešenie sa vám zíde aj v prípade, keď budete z fasády odstraňovať hmyz, mach, huby alebo riasy.

Záhradkárske práce

Pokiaľ chce mať záhradkár z pôdy úžitok, na jar je potrebné záhrade venovať čas. Najprv pokoste trávnik a pozbierajte z neho plsť. Zbavte ho odumretej trávy a buriny, aby voda a hnojivo do pôdy ľahšie prenikli. Na najredšie miesta trávnika vysejte nové osivo. Potom okopte záhony a prevzdušnite pôdu aj v okolí stromov a kríkov. Na strihanie stromov a kríkov si vyberte vhodný typ nožníc. Kvalitné záhradné nožnice by mali mať rukoväť tvarovanú tak, aby dobre „sadla“ do ruky. Na strihanie kvetov, suchých zvyškov rastlín či tenších konárikov na kríkoch postačia aj menšie a subtílnejšie nožnice. Na strihanie hrubých konárov stromov sú nutné robustné nožnice.

záhrada, jar, jarné práce, upratovanie, hobby, kvety
Zdroj: Dreamstime.com

Nepodceňte počasie

Či sa chystáte na údržbu rodinného domu, alebo na prácu v záhrade, komfort pri práci v exteriéri vám zaručí len pohodlné oblečenie a kvalitná obuv. Dobrým tipom na vhodné oblečenie pri akejkoľvek fyzickej práci sú pracovné a športové odevy, ktoré sú primerane teplé a zároveň vzdušné. V daždivom aprílovom počasí vám dobrú službu preukážu gumáky Demar a nepremokavá pracovná obuv s hrubšou podrážkou. Pokiaľ patríte medzi rybárov a vlastníte rybárske čižmy, tie na prácu v záhrade nepoužívajte. Rybárske čižmy oveľa lepšie využijete pri jazere či rieke, keď sa rozhodnete jarné víkendy a voľný čas stráviť pri vode. Rybolov patrí medzi hobby, ktoré si nachádza čoraz viac priaznivcov – dopraje príjemný relax v krásnej prírode. Po akejkoľvek namáhavej práci poskytne lovenie kaprov, úhorov, šťúk, zubáčov a sumcov plnohodnotný oddych a skvelé fyzické i psychické uvoľnenie.

Domov
Zdieľať
Diskusia